ЛАКАНИАНСКА СРЕЩА НА КАРТЕЛИТЕ - 11/17

Сдружение „Българско общество за лаканианска психоанализа"

Association"Société bulgaredepsychanalyselacaniennе"

 

ЛАКАНИАНСКА СРЕЩА НА КАРТЕЛИТЕ

Картелите в Новата лаканианска школа NLS и картели в подготовка за Конгреса

8 декември, 19.30 – 21.30 часа

 СОФИЯ, Есенс център, малка зала

Гост: Франк РОЛИЕ

Психиатър и психоаналитик в Антиб и Париж, член на Школата на фройдистката кауза (ECF) и на Новата Лаканианска Школа (NLS). Настоящ делегат на картелите на NLS

 

Предлагаме Ви да се съберем и отново да поговорим за това, което Лакан представя като един от начините за включване в обучението в психоанализа – малка група от минимум три и най-много четири човека, които избират още един, наречен плюс-един – и за тази малка група той избира името КАРТЕЛ ('FoundingAct' oftheÉcole Freudienne deParis (EFP), 1964). Този път ще имаме възможност заедно с нашия гост Франк Ролие да споделяме своя опит от участието си в картели и да зададем своите въпроси по отношение на връзката и вписването на картелите в логиката и политиката на Новата лаканианска школа и психоанализата.

За една предварителна подготовка може да се възползвате от вече публикуваните на страницата на БОЛП материали за лаканианския картел, както и написания от Франк Ролие кратък текст като делегат, отговарящ за картелите в НЛШ, публикуван на английски език на страницата на Лондонското общество на Новата лаканианска школа: http://londonsociety-nls.org.uk/index.php?file=Cartels/Texts-on-Cartels/Presentation-on-cartels-by-Frank-Rollier.html.

Поканата за участие в лаканианска среща на картелите е към всички, които вече са се включили в работа в картел, както и към тези, които имат желание да се включат или да разберат нещо повече за това.

Вход свободен

За повече информация: Десислава Иванова (Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.) и на страницата на БОЛП

 

ВТОРА СРЕЩА НА КАРТЕЛИТЕ

ЛАКАНИАНСКА СРЕЩА НА КАРТЕЛИТЕ

26 май, 18.30 – 20.00 часа

 СОФИЯ

Есенс център, малка зала

Втора среща на картелите

 

Предлагаме ви да се съберем отново и да поговорим за това, което Лакан представя като един от начините за включване в обучението в психоанализа – малка група от минимум три и най-много четири човека, които избират още един, наречен плюс-един – и за тази малка група той избира името КАРТЕЛ ( 'Founding Act' of the École Freudienne de Paris (EFP), 1964). Една друга възможност за среща е сформирането на групи за четене, в което вече имаме опит. За краткото време, с което ще разполагаме ще имаме възможност да представим вече съществуващи и работещи картели и групи в България – възможността за регистриране и съответно получаване на информация през страницата на БОЛП, а така също и да направим „томбола” или с помощта на самоорганизирането за структурирането на още няколко картела, в зависимост от желаещите за включване.

За една предварителна подготовка може да се възползвате от вече публикуваните на страницата на БОЛП материали за лаканианския картел.

Поканата за участие в първата лаканианска среща на картелите е към всички, които вече са се включили в работа в картел, както и към тези, които имат желание да се включат или да разберат нещо повече за това.

Вход свободен

За повече информация: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., Десислава Иванова (Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.)

АПЕЛ НА ПСИХОАНАЛИТИЦИТЕ

АПЕЛ НА ПСИХОАНАЛИТИЦИТЕ

Против Марин льо Пен

Фронтът, наречен национален, редуцира националността до предците. Той прави от нея не всекидневен избор, а архаично наследство. Той е актуалното превъплъщение на вековното контра-революционно движение, родило се отдавна от враждебността към Просвещението, заслуга на Франция. Това идейно течение вече е било на власт: под нацистката окупация то беше авантюрата на Колаборацията. Който е изкушен от втори подобен опит, забравя или не иска нищо да знае за низката природа на първия.

Президентските избори на Републиката ще се състоят на 23 април и 7 май. Изборите за Народно събрание са на 11 и 18 юни. От няколко месеца всички социологически проучвания поставят Марин льо Пен като водеща на първия тур на президентските избори. Никой не може да изключи, че ще спечели втория. Всеки ден чуваме викове, че тази възможност ужасява, тревожи, опозорява, бунтува.

Действително льопенистката идеология заплашва обществените свободи. Тя засилва тенденциите към изключване, омраза и противопоставяне. В един европейски и световен контекст, в който националистическата експлоатация от народното недоволство се разпростира, изборът на г-жа льо Пен ще разруши обществото ни с катастрофални последствия.

Самата възможност за упражняване на нашата професия е поставена под въпрос. Няма психоанализа, достойна да носи това име, без правова държава, без свобода на изразяване и на словото, без дишането и динамиката на едно отворено общество. Затова ние излизаме от резервираността си по отношение на политическите въпроси и апелираме нашите съграждани да гласуват заедно с нас против партизаните на омразата.

 

Париж, 13 март 2017

Първи подписи (психоаналитици)

Подписи на подкрепа към Апела:

 

(EN) DIFFICULTIES IN RECIEVING PIPOL News?

DIFFICULTIES IN RECIEVING PIPOL News?

1.      Check the spam folder of your email provider, and also that of your server.

2.       Input the PIPOL messages email address into your address book : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

3.       Regarding your sign-up to receive PIPOLNews, have you correctly entered your email address?

Sign up for the e-list

 PIPOLNews

PIPOLNews? What’s that?

PIPOLNews is the e-mail list for the EuroFederation of Psychoanalysis (EFP). It regularly sends information and communication from the EFP, but, above all, it prepares for the PIPOL Congress in July.

So! A PIPOL Congress soon, then?

Yes! PIPOL 8, the 4th European Congress of Psychoanalysis, is coming! It will be held in Brussels, on 1st and 2nd of July 2017, and its title is: “A Non-standard Clinical Practice”. And the first My Way has just appeared in all the languages of the EuroFederation of Psychoanalysis.

My Way?

It’s PIPOL 8 newsletter. The first issues will cover the 16 themes that make up the PIPOL 8 blog. Then it will publish articles as and when our colleagues write them. It will also give a direct access into the PIPOL 8 blog, which contains the argument, all the headings, the published texts in My Way, a detailed bibliography, masses of practical information AND the way to sign up for the congress!

And the Organising Committee has announced that it will be a weekly!

How can I get all this?

By signing up to the PIPOLNews list.

It’s easy and simple! All you’ve got to do is go to www.pipol8.eu and insert your email address in the indicated spot as shown in the image below. If you haven’t received PIPOLNews during the last few weeks, then you have not yet signed up, or you have changed your email address since the last inscription. Anyway, all you’ve got to do is sign up now!

See you soon for the next My Way!

Guy Poblome, on behalf of the Steering Committee of PIPOL 8

Patricia Bosquin-Caroz, Director of the Congress

Translated by Janet Haney

Втора среща на училищната лаборатория "Посрещане на различието"

Втора среща

на училищната лаборатория "Посрещане на различието"

16 декември 2016г.

Зала „Киносалон", 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри"

София, бул. "Ситняково",№21

 

 

На 16 декември 2016 година се проведе Втора среща на училищната лаборатория „Посрещане на различието”. Събитието протече с представяне на две експозета – Мястото на субекта в училище на Анет Маринова, психолог в 23 Средно училище „Фредерик Жолио Кюри”, член на Българското общество за лаканианска психоанализа и „Между социалния, образователния идеал и пространството за среща със субекта Десислава Иванова, психоаналитик, член на Българското общество за лаканианска психоанализа, Новата лаканианска школа и Световната асоциация по психоанализа. Участниците в срещата имаха възможност да се включат в дискусия на поставените въпроси и споделените идеи в двата текста, което позволи да се направят препратки към основните проблеми на образователната система и участието и мястото на професионалистите и учениците в нея.

Прочети още: Втора среща на училищната лаборатория "Посрещане на различието"

Подкатегории

  • Световна Асоциация по Психоанализа

    Категорията съдържа информация свързана със събития на Световна Асоциация по Психоанализа

    http://www.wapol.org

  • zadig

    Новото движение за лаканианска политика Zadig е създадено в продължение на заетата позиция от психоаналитиците по отношение на президентските избори във Франция, изразена в "Призив към психоаналитиците против Марин льо Пен и партията на омразата", където се казва, че "няма психоанализа, достойна да носи това име, без правова държава, без свобода на мнението и на пресата, без дишането и динамиката на едно отворено общество". 

    Европейската лаканианска политическа мрежа носи името Zadig Nosce Tempus (ZNT) и в нея могат да включат всички европейски граждани, които не са членове на някоя политическа партия и не действат като нейни агенти.

template-joomspirit