СИЕН България

Новини

СИЕН България

По време на ПИПОЛ 9 /13 юли 2019/ се състоя международна среща на мрежите „Детство” към „Фройдстко поле” под председателството на Ев Милер-Роз.  На тази среща, освен отговорниците на Интердисциплинарния център за детето /СИЕН/ и на СЕРЕДА от Латинска Америка и Европа, бяха поканени и присъстваха Доминик Лоран /председател и ковчежник на Световната асоциация по психоанализа/, Ив Вандервекен /Директор на Пипол 9/, Анджелина Харари.  На тази среща Ев Милер представи официално СИЕН България и даде думата на Весела Банова да разкаже за работата на СИЕН в България през последните 20 години. Първата лаборатория на СИЕН в България е „Да растеш без родители/ /1998-2004/, последвана от „Детето и неговите симптоми“ /от 2005 до 2009 с партньори психоаналитици от Бордо, от 2010 до 2016 – в партньорство с медико-педагогическия институт Куртил, Белгия/ и от 2017 досега /2019/ изцяло българска лаборатория на СИЕН с подкрепата на БОЛП. Весела Банова представи и „Училищната лаборатория“ на СИЕН в София, която функционира от две години. Това многогодишно развитие на Интердисциплинарния център за детето в България доведе до неговото приемане като самостоятелна и функционираща група в мрежата на всички организации, свързани с детето под шапката на „Фройдистко поле”. Решението за номинирането на СИЕН България е взето по време на годишното събрание на СИЕН на 16 юни 2019 след дискусия под мотото „Подкрепата за България“: „Връзката между СИЕН Франция и СИЕН България е важна. Отвъд побратимяването между двете страни, е иницииран проект СИЕН България. Подкрепата на СИЕН Франция би могла да засяга специфични срещи с колеги в Европа. СИЕН Франция може да подкрепя инциативи във връзка с обмен, иницииран от специфични заявки, направени към Фондация „Фройдистко поле” или към СИЕН. Следователно по-скоро една специфична линия „подкрепа за България“, би било по-точно, ако се запише „действие или подкрепа на СИЕН в Европа“. Това е признание и голям успех за „Фройдистко поле” в България и за разпространението на лаканианската психоанализа у нас.

Даниел Роа, в качеството си на президент на „Института за детето” обяви темата, по която всички организации, свързани с детето под шапката на „Фройдистко поле”,  ще работят през следващите две години: „Разликата между половете“.

НЛШ Дебат / NLS Débat

NLS Débat

NLS Debate

 

Какво е Психоаналитична школа на Фройдистко поле? Новата лаканианска школа NLS не е асоциация на психоаналитици, както е Международната асоциация по психоанализа. Това е Школа , по определение, място, където преподаваме/учим, а още по-точно, където  въпросът на Лакан е зададен: „Какво е психоаналитика?”  Лакан поставя този въпрос от началото до края на учението си, както и точно в момента на основаването на неговата Школа. Естествено, Новата лаканианска школа NLS е общност от психоаналитици, но които Един по Един са психоаналитици във формиране, или по-скоро, по мое мнение, което събира  психоаналитици-анализанти, призовани да отговорят на въпроса на Лакан.

Прочети още: НЛШ Дебат / NLS Débat

Лаканианска среща на картелите

ЛАКАНИАНСКА СРЕЩА НА КАРТЕЛИТЕ

Картелите в Новата лаканианска школа NLS

28 септември, 17.30 – 19.30 часар  СОФИЯ

Есенс център, малка зала

На тази ежегодна, вече пета среща на картелите в Новата лаканианска школа и БОЛП, ще имаме възможност да обсъдим заедно каква е динамиката на създаване и работа на съществуващите картели, личните ни впечатления и опит в работата в картел, да си отговорим на въпроси около приключването, сформирането и регистрирането на нови картели. Ето няколко текста, които могат да ни ориентират предварително или да провокират още интересни теми за разговор:

Прочети още: Лаканианска среща на картелите

Деца насилници - Заключителна реч от 4-ия Работен ден на Института за детето, Жак-Ален Милер

Деца насилници

Заключителна реч от 4-ия Работен ден на Института за детето

Жак-Ален Милер

 

Деца насилници, това е заглавието, което избрах след съгласуване с Даниел Роа за следващия работен ден на Психоаналитичния институт за детето. Двете думи са изписани в множествено число, детето насилник не е идеален тип. Д. Роа ме помоли да дам няколко насоки за работа в подготовката на тези дни на Института; върнах му на свой ред тази чест и той ми даде един списък с теми, който заслужава да бъде публикуван.

Прочети още: Деца насилници - Заключителна реч от 4-ия Работен ден на Института за детето,...

(EN) Communiqué from the President Bernard Seynhaeve, Analyzing the School

Communiqué from the President

Bernard Seynhaeve

Analyzing the School

The New Executive Committee

The NLS is the only bilingual School of the WAP, and while it has a large representation in Europe, it regroups communities extending throughout several continents.

What about its teaching, and what are the consequences?

Прочети още: (EN) Communiqué from the President Bernard Seynhaeve, Analyzing the School

Подкатегории

  • Световна Асоциация по Психоанализа

    Категорията съдържа информация свързана със събития на Световна Асоциация по Психоанализа

    http://www.wapol.org

  • zadig

    Новото движение за лаканианска политика Zadig е създадено в продължение на заетата позиция от психоаналитиците по отношение на президентските избори във Франция, изразена в "Призив към психоаналитиците против Марин льо Пен и партията на омразата", където се казва, че "няма психоанализа, достойна да носи това име, без правова държава, без свобода на мнението и на пресата, без дишането и динамиката на едно отворено общество". 

    Европейската лаканианска политическа мрежа носи името Zadig Nosce Tempus (ZNT) и в нея могат да включат всички европейски граждани, които не са членове на някоя политическа партия и не действат като нейни агенти.

template-joomspirit