(EN) Communiqué from the President Bernard Seynhaeve, Analyzing the School

Communiqué from the President

Bernard Seynhaeve

Analyzing the School

The New Executive Committee

The NLS is the only bilingual School of the WAP, and while it has a large representation in Europe, it regroups communities extending throughout several continents.

What about its teaching, and what are the consequences?

First, the language. English is imposing itself more and more in the School. At the same time, the center of gravity of the NLS is changing. These two phenomena work together.

In this respect, the NLS bears much of the responsibility for the propagation of Lacanian-oriented psychoanalysis in the world.

I paid attention to this in the creation of the new Executive Committee. The Committee includes two Anglophones living in North America, in the USA and Canada, and we meet via Skype on Sundays at 11 am in America and 5 pm in Europe.

I will be its President.

The Vice-President will be Alexandre Stevens.

There will be three people in the role of Secretary: Pamela King, Maria Cristina Aguirre and Ruzanna Hakobyan.

The role of Treasurer will fall to Nelson Feldman.

Frank Rollier will take care of the cartels, as he has done with much dynamism these past two years.

 

Прочети още: (EN) Communiqué from the President Bernard Seynhaeve, Analyzing the School

БОЛП - КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА 2018

Дискусионна среща на Училищната лаборатория

Сдружение „Българско общество за лаканианска психоанализа"

Association"Société bulgaredepsychanalyselacaniennе"

Е-mail : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

http://sbpl.bg

 

Дискусионна среща на Училищната лаборатория

 

На 27 октомври, 2017 година се състоя първата дискусионна среща в пространството на Училищната лаборатория. Темата, която беше поставена за фокус: "Приобщаването на субекта към образованието и/или приобщаването на образованието към субекта" се изведе като актуална в полето на образованието, новите нормативни промени и новите задачи на учителите и специалистите в детските градини и училищата още от предходните обсъждания на случаи на деца със специфични нужди в събитията на Училищната лаборатория. Срещите с тези деца не могат да изполват прилагането на готови отговори или разписани регламенти в образователната система, а изискват индивидуално подхождане към всяко дете и изработване на начина за неговото обучение и мястото му в училище. Същото става възможно когато участниците в грижите за детето работят заедно и споделят личните си затруднения, но и това, което са открили в социалната си връзка с това конкретно дете в училище. Клиничният подход за разбиране на поведението на детето се използва от практикуващите в училище, за да намерят решение на сложни потребности на детето от една страна и изискванията на системата от друга.

Прочети още: Дискусионна среща на Училищната лаборатория

Аргумент на Лилиа Мажуб за Конгреса на НЛШ – Париж 30 юни/1 юли 2018

Преносът във всички негови състояния

Див, политически, психоаналитичен

Темата на следващия конгрес  поставя преноса във всички негови състояния и уточнява в подзаглавието три от тях. Поредицата на тези термини – див, политически и психоаналитичен не предполага прогресия. Независимо, че тези състояния са отделни, ясно определени, добре разграничими, понякога те могат да съществуват заедно, да се пресичат или дори да се противопоставят.

Ето защо ще започнем  с последния – психоаналитичния пренос, който налага да споменем първите два като състояния, които действително съществуват, но които биха могли да бъдат подринати от този, отнасящ се специфично до психоанализата.

Думата „пренос”, която не принадлежи специфично на психоаналитичната терминология, е приела, първоначално в качеството си на понятие, много широко определение в полето на психоанализата, отговарящо на набор от феномени, свързани с отношенията между пациента и аналитика. Това в последствие предоставя толкова концепции, колкото са и непосредствените наблюдения на всеки аналитик, откъдето произтича и голямата обърканост, за да може да се улови неговата истинска движеща сила.  

Сбогом, Джудит Милер

Сбогом, Джудит Милер

С дълбока тъга научихме, че Джудит Милер ни е напуснала в нощта срещу 7 декември.

Джудит Милер беше двигателят на създаването на Група на Фройдистко поле в България. Още в далечната вече 1998 г. тя ни подкрепи в нашите вълнения и търсения. Срещна ни там, където ние имахме въроси и желание за промяна. Беше неуморна, винаги насреща, внимателна и непоколебима едновременно, заразяваща с желанието си. Джудит обичаше София и повтаряше, че е много хубав град. Даде на другия град, в който нашата група се развива – Русе – прекрасно име: Дунавската столица на лаканианската психоанализа. Въдхна живот на първата лаборатория на СИЕН в България „Да растеш без родители“ и беше непрекъснато до нас и със нас и във втората лаборатория „Детето и неговите симптоми“. Изтъка невидими, но устойчиви мостове между нас и много колеги от различни места и групи на многообразната лаканианска общност. Неусетно станахме част от голямото семейство на лабораториите на СИЕН, където ни посрещат до ден днешен през ласкавите думи на Джудит за нас и ние се чувстваме добре дошли.  Джудит ни насърчаваше да превеждаме, да публикуваме, да създадем нашето българско лаканианско общество. След десетилетия игнориране на психоанализата в България ние доживяхме заедно с Джудит, да я слушаме да ни говори за „Психоанализата: защо и как“ в най-тържествената аула на Софийски университет, с което откри цикъла от публични лекции на нашата група.

Прочети още: Сбогом, Джудит Милер

Подкатегории

  • Световна Асоциация по Психоанализа

    Категорията съдържа информация свързана със събития на Световна Асоциация по Психоанализа

    http://www.wapol.org

  • zadig

    Новото движение за лаканианска политика Zadig е създадено в продължение на заетата позиция от психоаналитиците по отношение на президентските избори във Франция, изразена в "Призив към психоаналитиците против Марин льо Пен и партията на омразата", където се казва, че "няма психоанализа, достойна да носи това име, без правова държава, без свобода на мнението и на пресата, без дишането и динамиката на едно отворено общество". 

    Европейската лаканианска политическа мрежа носи името Zadig Nosce Tempus (ZNT) и в нея могат да включат всички европейски граждани, които не са членове на някоя политическа партия и не действат като нейни агенти.

template-joomspirit