Лаканианска среща на картелите

ЛАКАНИАНСКА СРЕЩА НА КАРТЕЛИТЕ

Картелите в Новата лаканианска школа NLS

28 септември, 17.30 – 19.30 часар  СОФИЯ

Есенс център, малка зала

На тази ежегодна, вече пета среща на картелите в Новата лаканианска школа и БОЛП, ще имаме възможност да обсъдим заедно каква е динамиката на създаване и работа на съществуващите картели, личните ни впечатления и опит в работата в картел, да си отговорим на въпроси около приключването, сформирането и регистрирането на нови картели. Ето няколко текста, които могат да ни ориентират предварително или да провокират още интересни теми за разговор:

Прочети още: Лаканианска среща на картелите

(EN) Communiqué from the President Bernard Seynhaeve, Analyzing the School

Communiqué from the President

Bernard Seynhaeve

Analyzing the School

The New Executive Committee

The NLS is the only bilingual School of the WAP, and while it has a large representation in Europe, it regroups communities extending throughout several continents.

What about its teaching, and what are the consequences?

Прочети още: (EN) Communiqué from the President Bernard Seynhaeve, Analyzing the School

Аргумент на Лилиа Мажуб за Конгреса на НЛШ – Париж 30 юни/1 юли 2018

Преносът във всички негови състояния

Див, политически, психоаналитичен

Темата на следващия конгрес  поставя преноса във всички негови състояния и уточнява в подзаглавието три от тях. Поредицата на тези термини – див, политически и психоаналитичен не предполага прогресия. Независимо, че тези състояния са отделни, ясно определени, добре разграничими, понякога те могат да съществуват заедно, да се пресичат или дори да се противопоставят.

Ето защо ще започнем  с последния – психоаналитичния пренос, който налага да споменем първите два като състояния, които действително съществуват, но които биха могли да бъдат подринати от този, отнасящ се специфично до психоанализата.

Думата „пренос”, която не принадлежи специфично на психоаналитичната терминология, е приела, първоначално в качеството си на понятие, много широко определение в полето на психоанализата, отговарящо на набор от феномени, свързани с отношенията между пациента и аналитика. Това в последствие предоставя толкова концепции, колкото са и непосредствените наблюдения на всеки аналитик, откъдето произтича и голямата обърканост, за да може да се улови неговата истинска движеща сила.  

БОЛП - КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА 2018

Дискусионна среща на Училищната лаборатория

Сдружение „Българско общество за лаканианска психоанализа"

Association"Société bulgaredepsychanalyselacaniennе"

Е-mail : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

http://sbpl.bg

 

Дискусионна среща на Училищната лаборатория

 

На 27 октомври, 2017 година се състоя първата дискусионна среща в пространството на Училищната лаборатория. Темата, която беше поставена за фокус: "Приобщаването на субекта към образованието и/или приобщаването на образованието към субекта" се изведе като актуална в полето на образованието, новите нормативни промени и новите задачи на учителите и специалистите в детските градини и училищата още от предходните обсъждания на случаи на деца със специфични нужди в събитията на Училищната лаборатория. Срещите с тези деца не могат да изполват прилагането на готови отговори или разписани регламенти в образователната система, а изискват индивидуално подхождане към всяко дете и изработване на начина за неговото обучение и мястото му в училище. Същото става възможно когато участниците в грижите за детето работят заедно и споделят личните си затруднения, но и това, което са открили в социалната си връзка с това конкретно дете в училище. Клиничният подход за разбиране на поведението на детето се използва от практикуващите в училище, за да намерят решение на сложни потребности на детето от една страна и изискванията на системата от друга.

Прочети още: Дискусионна среща на Училищната лаборатория

Подкатегории

  • Световна Асоциация по Психоанализа

    Категорията съдържа информация свързана със събития на Световна Асоциация по Психоанализа

    http://www.wapol.org

  • zadig

    Новото движение за лаканианска политика Zadig е създадено в продължение на заетата позиция от психоаналитиците по отношение на президентските избори във Франция, изразена в "Призив към психоаналитиците против Марин льо Пен и партията на омразата", където се казва, че "няма психоанализа, достойна да носи това име, без правова държава, без свобода на мнението и на пресата, без дишането и динамиката на едно отворено общество". 

    Европейската лаканианска политическа мрежа носи името Zadig Nosce Tempus (ZNT) и в нея могат да включат всички европейски граждани, които не са членове на някоя политическа партия и не действат като нейни агенти.

template-joomspirit