БОЛП - КАЛЕНДАР НА СЪБИТИЯТА 2018

Аргумент на Лилиа Мажуб за Конгреса на НЛШ – Париж 30 юни/1 юли 2018

Преносът във всички негови състояния

Див, политически, психоаналитичен

Темата на следващия конгрес  поставя преноса във всички негови състояния и уточнява в подзаглавието три от тях. Поредицата на тези термини – див, политически и психоаналитичен не предполага прогресия. Независимо, че тези състояния са отделни, ясно определени, добре разграничими, понякога те могат да съществуват заедно, да се пресичат или дори да се противопоставят.

Ето защо ще започнем  с последния – психоаналитичния пренос, който налага да споменем първите два като състояния, които действително съществуват, но които биха могли да бъдат подринати от този, отнасящ се специфично до психоанализата.

Думата „пренос”, която не принадлежи специфично на психоаналитичната терминология, е приела, първоначално в качеството си на понятие, много широко определение в полето на психоанализата, отговарящо на набор от феномени, свързани с отношенията между пациента и аналитика. Това в последствие предоставя толкова концепции, колкото са и непосредствените наблюдения на всеки аналитик, откъдето произтича и голямата обърканост, за да може да се улови неговата истинска движеща сила.  

Сбогом, Джудит Милер

Сбогом, Джудит Милер

С дълбока тъга научихме, че Джудит Милер ни е напуснала в нощта срещу 7 декември.

Джудит Милер беше двигателят на създаването на Група на Фройдистко поле в България. Още в далечната вече 1998 г. тя ни подкрепи в нашите вълнения и търсения. Срещна ни там, където ние имахме въроси и желание за промяна. Беше неуморна, винаги насреща, внимателна и непоколебима едновременно, заразяваща с желанието си. Джудит обичаше София и повтаряше, че е много хубав град. Даде на другия град, в който нашата група се развива – Русе – прекрасно име: Дунавската столица на лаканианската психоанализа. Въдхна живот на първата лаборатория на СИЕН в България „Да растеш без родители“ и беше непрекъснато до нас и със нас и във втората лаборатория „Детето и неговите симптоми“. Изтъка невидими, но устойчиви мостове между нас и много колеги от различни места и групи на многообразната лаканианска общност. Неусетно станахме част от голямото семейство на лабораториите на СИЕН, където ни посрещат до ден днешен през ласкавите думи на Джудит за нас и ние се чувстваме добре дошли.  Джудит ни насърчаваше да превеждаме, да публикуваме, да създадем нашето българско лаканианско общество. След десетилетия игнориране на психоанализата в България ние доживяхме заедно с Джудит, да я слушаме да ни говори за „Психоанализата: защо и как“ в най-тържествената аула на Софийски университет, с което откри цикъла от публични лекции на нашата група.

Прочети още: Сбогом, Джудит Милер

Дискусионна среща на Училищната лаборатория

Сдружение „Българско общество за лаканианска психоанализа"

Association"Société bulgaredepsychanalyselacaniennе"

Е-mail : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

http://sbpl.bg

 

Дискусионна среща на Училищната лаборатория

 

На 27 октомври, 2017 година се състоя първата дискусионна среща в пространството на Училищната лаборатория. Темата, която беше поставена за фокус: "Приобщаването на субекта към образованието и/или приобщаването на образованието към субекта" се изведе като актуална в полето на образованието, новите нормативни промени и новите задачи на учителите и специалистите в детските градини и училищата още от предходните обсъждания на случаи на деца със специфични нужди в събитията на Училищната лаборатория. Срещите с тези деца не могат да изполват прилагането на готови отговори или разписани регламенти в образователната система, а изискват индивидуално подхождане към всяко дете и изработване на начина за неговото обучение и мястото му в училище. Същото става възможно когато участниците в грижите за детето работят заедно и споделят личните си затруднения, но и това, което са открили в социалната си връзка с това конкретно дете в училище. Клиничният подход за разбиране на поведението на детето се използва от практикуващите в училище, за да намерят решение на сложни потребности на детето от една страна и изискванията на системата от друга.

Прочети още: Дискусионна среща на Училищната лаборатория

ЛАКАНИАНСКА СРЕЩА НА КАРТЕЛИТЕ - 11/17

Сдружение „Българско общество за лаканианска психоанализа"

Association"Société bulgaredepsychanalyselacaniennе"

 

ЛАКАНИАНСКА СРЕЩА НА КАРТЕЛИТЕ

Картелите в Новата лаканианска школа NLS и картели в подготовка за Конгреса

8 декември, 19.30 – 21.30 часа

 СОФИЯ, Есенс център, малка зала

Гост: Франк РОЛИЕ

Психиатър и психоаналитик в Антиб и Париж, член на Школата на фройдистката кауза (ECF) и на Новата Лаканианска Школа (NLS). Настоящ делегат на картелите на NLS

 

Предлагаме Ви да се съберем и отново да поговорим за това, което Лакан представя като един от начините за включване в обучението в психоанализа – малка група от минимум три и най-много четири човека, които избират още един, наречен плюс-един – и за тази малка група той избира името КАРТЕЛ ('FoundingAct' oftheÉcole Freudienne deParis (EFP), 1964). Този път ще имаме възможност заедно с нашия гост Франк Ролие да споделяме своя опит от участието си в картели и да зададем своите въпроси по отношение на връзката и вписването на картелите в логиката и политиката на Новата лаканианска школа и психоанализата.

За една предварителна подготовка може да се възползвате от вече публикуваните на страницата на БОЛП материали за лаканианския картел, както и написания от Франк Ролие кратък текст като делегат, отговарящ за картелите в НЛШ, публикуван на английски език на страницата на Лондонското общество на Новата лаканианска школа: http://londonsociety-nls.org.uk/index.php?file=Cartels/Texts-on-Cartels/Presentation-on-cartels-by-Frank-Rollier.html.

Поканата за участие в лаканианска среща на картелите е към всички, които вече са се включили в работа в картел, както и към тези, които имат желание да се включат или да разберат нещо повече за това.

Вход свободен

За повече информация: Десислава Иванова (Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.) и на страницата на БОЛП

 

Подкатегории

  • Световна Асоциация по Психоанализа

    Категорията съдържа информация свързана със събития на Световна Асоциация по Психоанализа

    http://www.wapol.org

  • zadig

    Новото движение за лаканианска политика Zadig е създадено в продължение на заетата позиция от психоаналитиците по отношение на президентските избори във Франция, изразена в "Призив към психоаналитиците против Марин льо Пен и партията на омразата", където се казва, че "няма психоанализа, достойна да носи това име, без правова държава, без свобода на мнението и на пресата, без дишането и динамиката на едно отворено общество". 

    Европейската лаканианска политическа мрежа носи името Zadig Nosce Tempus (ZNT) и в нея могат да включат всички европейски граждани, които не са членове на някоя политическа партия и не действат като нейни агенти.

template-joomspirit