Мерки - Ангел Ангелов

Мерки

Ангел Ангелов

 

Настоящата ситуация на глобална криза, свързана със заболяването COVID-19,  разкрива съществен аспект на съвременната цивилизация - ролята на числата. Това не е ново откритие. В аргумента за  Петия международен конгрес по психоанализа PIPOL 9 тя вече беше наречена цивилизация на цифрата[1]. Един от аспектите, който сега е различен, са индикаторите, които се следят.

Следвайки добрите практики на Световната здравна организация (СЗО) за назоваване на болести, числото 19 отбелязва, че става въпрос за нова версия на заболяване предизвикано от коронавирус[2]. То обозначава годината и се препоръчва да се използва за “разграничаване на подобни събития, които са се случили в различни години[3].

Lire la suite : Мерки - Ангел Ангелов

Другият, който не съществува и неговите научни комитети - Ерик Лоран

 

Другият, който не съществува и неговите научни комитети

Ерик Лоран

 

Епидемията и нейните комитети

Това, което е изключително впечатляващо в тази ситуация на глобална епидемия е, че всички правителства, диктатури, демокрации, независимо дали са либерални или не, популизми от всякакви видове и форми, са накарани да вземат драстични мерки в управлението на населението. Как да ги оправдаем? Чистите автократи, действителни или само мечтаещи да бъдат, разчитат само на себе си.

Lire la suite : Другият, който не съществува и неговите научни комитети - Ерик Лоран

Институция на фантазма, фантазми на институцията - Ерик Лоран

Институция на фантазма, фантазми на институцията

Ерик Лоран

 

       Не е възможно в школа, която се опира на учението на Лакан, да не се държи на текста „Семейните комплекси” (Les complexes familiaux) за едно въвеждане в семейната институция. Този текст дава новости за психоаналитиците, които често имат склонност да мислят за семейството, свеждайки го до бащата и до майката.

В „Семейните комплекси” Лакан ни запознава с една крайно неразгадаема черта на това, което се нарича семейство, особено едно съвременно семейство. Далеч от това да е едно опровержение, едно свеждане до биологичното семейство – баща, майка, дете – както често се случва, напротив, съвременното семейство в основата си е комплекс.

Lire la suite : Институция на фантазма, фантазми на институцията - Ерик Лоран

Да намериш жизнената сила на желанието именно в безизходицата на една ситуация - Мари-Елен Брус

Да намериш жизнената сила на желанието именно в  безизходицата на една ситуация

Мари-Елен Брус

 

„Това е война срещу вируса“. „Война“ беше точката на капитониране [quilting point] в обръщението, което президентът на Френската република отправи в 8 часа вечерта, в понеделник, 16 март, точно преди решението за изолация. От осветената от научното знание гледна точка това беше закъснение с 15 дни по отношение на реалното, но трябваше да се има предвид способността на французите да субективизират това реално.

Lire la suite : Да намериш жизнената сила на желанието именно в безизходицата на една...

Съвременното семейство - Гил Кароз

Съвременното семейство

Гил Кароз

 

Въведение: упадъкът на бащата

Фройд имаше предчувствие за факта, че традиционното семейство в нашата култура е на път да изчезне. Ето защо той създаде това, което Лакан нарече „един идеологически Едип”. От една определена гледна точка е възможно Едиповият комплекс да се разглежда като един не-религиозен заместител на бащата като централна фигура в традиционното семейство по начина, по който той е възприеман в повечето религии. Така, парадоксално, митът за убийството на бащата, предложен от Фройд, е бил един опит да се спаси бащата, защото както знаем, това убийство прави бащата още по-присъстващ във формата на Свръхаз-а. Обаче, бащата не оцеля.

Lire la suite : Съвременното семейство - Гил Кароз

template-joomspirit