Самотата на телата - Мари-Елен Брус

 Самотата на телата

Мари-Елен Брус

Казах ви, че само поезията е това,

което позволява интерпретацията

и ето защо, в моята техника,

мога едва да докосна това, което тя държи.

Жак Лакан1

Изолацията, която сега управлява животите ни, даде проява на самотата на едните-съвсем-сами [Uns-tout-seul]].

Lire la suite : Самотата на телата - Мари-Елен Брус

Практика, осветена ... от психоанализата - Ги Поблом

Практика, ОСВЕТЕНА... от психоанализата

Ги Поблом

 

Един от въпросите, които възникват по отношение на институциите за грижа, посрещащи аутистични или психотични субекти, е следният: какви са условията, необходими за посрещане на психотични и аутистични субекти в институционален контекст? Оттук се появи и заглавието на моята работа: „Практика, осветена… от психоанализата“?

Терминът "осветен" идва от писмата, които през 2001 г. Жак-Ален Милер адресира до "осветеното мнение" [l’opinion éclairée[1]

Lire la suite : Практика, осветена ... от психоанализата - Ги Поблом

Начини на присъствие - Флоренсия Шанахан

Начини на присъствие

Флоренсия Шанахан

 

Мисля, че анализата не е пъзел, а по-скоро мозайка, направена не от предварително съществуващи парчета, за които би могло да се намери предопределено място и подреждането им би направило една цяла добра форма. По-скоро тази мозайка е направена от парченца [tesserae], които човек изрязва, намира, маха или взема от другия в преноса, за да сътвори една картина, която не става пълна, дори когато се завърши.

Така ще се опитам да кажа няколко неща, които може би ще са противоречиви на моменти. Те не решават който и да е генерален въпрос. Нито, мисля, са подходящи за каквито и да е заключения. Те са малки фрагменти, които се появяват в процеса на работа [elaboration], в който се намирам. Те ще намерят своето място в мозайката, която продължава да се създава след процедурата Пас.

Lire la suite : Начини на присъствие - Флоренсия Шанахан

Аналитичната сесия - Жак-Ален Милер

  Аналитичната сесия

Жак-Ален Милер

 

1. Сесията отвън

Аналитичната сесия е представена като една среща и вие ще ми позволите да се забавлявам, разглеждайки аналитичната сесия отвън[1].

Две тела заемат едно и също пространство за период от време, те съседстват в пространството с определена продължителност. Бихте могли да кажете, че когато единият липсва на срещата няма аналитична сесия, но това е само приблизително. Когато анализантът е този, който липсва, има аналитична сесия, тъй като той плаща за нея.

Тази среща има отношение към две движещи се тела, доколкото аналитикът също може да се премества, да идва и да си отива, да не е там. Той също е обвързан с тази среща. Само че тези две движещи се тела не са ръководени от реципрочно движение.

Lire la suite : Аналитичната сесия - Жак-Ален Милер

За всеки – собствената му пандемия: Франсоа Ансерме

За всеки – собствената му пандемия

Франсоа Ансерме

 

„Реалното като невъзможно за понасяне"

Жак Лакан, "Overture de la Section Clinique"

„Смъртта на всеки земен жител ме отслабва, защото съм частица от човечеството“

Джон Дън, Размишление 17

 

Знаехме, че епидемиите съществуват. Те вероятно са били заключени в нашите спомени. Известни са ни чума, холера, туберкулоза, тиф, морбили, полиомиелит, СПИН, Ебола и SARS (тежък остър респираторен синдром – ТОРС), причинен от друг

Lire la suite : За всеки – собствената му пандемия: Франсоа Ансерме

template-joomspirit