ТРЕВОГАТА КАТО СРЕЩА: ДАНИЕЛ РОА

Даниел Роа София, 23 октомври 2004
Семинар на групата
На Фройдистко поле в България

Тревогата като среща


На среща с тревогата. Защо среща? Защото за всеки субект това е среща с най-интимното, най-непознатото за него самия. Това е среща, за която не сме подготвени. Тревогата е среща, която се осъществявав в изненадата. 

Прочети още...

Човекът с плъховете и неговият Баща: Патрик Монрибо

  Човекът с плъховете и неговият Баща

  Патрик Монрибо    
  Семинар на Фройдистко поле в България
  София, 27 май, 2006 г.  


  Аналитичният случай, наречен “Човека с плъховете”, е публикуван от Фройд за първи път през 1909 г. Ще направим критическо разглеждане, базирайки се на въпроса за бащата, сюжет със световна актуалност сред аналитиците. През юли 2006 г. в Рим Конгресът на Световната асоциация по психоанализа ще засегне този проблем под следното заглавие: “Името на бащата, да си служим с него, да минем без него”. Toва заглавие е взето от Семинара на Лакан от април 1976 г. върху симптома: Името на Бащата, “ние можем да минем без него, при условие, че сме си послужили с него”. 

Прочети още...

ТРЕВОГА И ЛИБИДО: Патрик Монрибо

Патрик Монрибо София, 2 април 2005
Семинар на групата на Фройдистко поле в България

ТРЕВОГА И ЛИБИДО
Патрик Монрибо

 /.../
Това, което Лакан нарича реално, а Фройд нарича страдание, е същността на нашата дисциплина и не може да се впише в какъвто и да било предварително установен протокол. Да работиш с реалното изисква всеки път ново изобретение, когато си изправен пред конкретна ситуация. Именно по тази причина Фройд предлага на своите ученици да слушат всеки свой пациент, който идва за първи път, така сякаш те са дебютанти, които не знаят нищо за психоаналитичната теория.

Прочети още...

За какво служи един баща - Даниел Роа

За какво служи един баща*

Даниел Роа


Бащата учи детето да обича и начинът, по който бащата обича майката оцветява начина, по който по-късно детето обича другите. 
Такава е класическата представа на психоанализата за бащата. Бащата служи за любовта и за идентификацията. Имаме идеята, че по този начин детето се среща с бащата – чрез любовта и чрез идентификацията. Фройд ни казва, че когато при нас идва един пациент заради своето страдание, бащата не се появява по този начин.

Прочети още...

template-joomspirit