НЕСЪЗНАВАНОТО И ГОВОРЕЩОТО ТЯЛО: ЖАК-АЛЕН МИЛЕР

L'inconscient et le corps parlant par JACQUES-ALAIN MILLER


Несъзнаваното и говорещото тяло - Жак-Ален Милер

Представяне на темата на Х-тия конгрес на Световната асоциация по психоанализа (САП) в Рио де Жанейро през 2016 година

Вместо като за черешка върху тортата, бих предпочел да мисля като за питие, което ей сега ще ви сервирам като дижестив, за да се подобри обработката на храната, която този конгрес [1] ви поднесе и да се изостри вашият апетит с мисълта за следващия конгрес, който ще се състои след две години. Така, очакването е, че аз ще формулирам темата за следващия конгрес и ще направя въведение към нея.

Прочети още...

МОМЕНТИ НА КРИЗА: ИВ ВАНДЕРВЕКЕН

МОМЕНТИ НА КРИЗА – РАБОТА В РАЗВИТИЕ 1/WORK IN PROGRESS ONE 

Ив Вандервекен

Свързващ[1] семинар - Атина

 „Моменти на криза” ще бъде заглавието на следващия конгрес на НЛШ, който ще се проведе в Женева, Швейцария на 9 и 10 май 2015 година. Тук в Атина, първият Свързващ семинар на НЛШ за академичната година ще се проведе под същото име. През годината няколко други семинари ще се случат на различни места в общността на НЛШ в Европа и в останалата част на света. Те ще бъдат поредица от много работни моменти по посока на конгреса, осъществени в тясна връзка между различните общества и групи в НЛШ.

Прочети още...

МОМЕНТИ НА КРИЗА В АНАЛИТИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ: ИВ ВАНДЕРВЕКЕН

МОМЕНТИ НА КРИЗА В АНАЛИТИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ

WORK – IN – PROGRESS / РАБОТА В РАЗВИТИЕ 2

ИВ ВАНДЕРВЕКЕН - КЛИНИЧЕН РАБОТЕН ДЕН В ТЕЛ АВИВ

Откривам този работен ден, който Управителният съвет на НЛШ и настоящият съвет на Израелското общество на НЛШ, работейки в сътрудничество решиха да бъде един клиничен работен ден на Новата лаканианска школа в Израел. Мислихме заедно за това по този начин. Този работен ден също така открива академичната учебна година на Израелското общество на НЛШ.

Прочети още...

„ТАЗИ, ТАКА НАРЕЧЕНА КРИЗА, НЕ СЪЩЕСТВУВА“ – ЖАК ЛАКАН

„ТАЗИ, ТАКА НАРЕЧЕНА КРИЗА, НЕ СЪЩЕСТВУВА“ – ЖАК ЛАКАН ЗА ПСИХОАНАЛИЗАТА ПРЕЗ 1974

Интервю за италианското списание Panorama взето от Емилио Грансото 1974г.

 

Емилио Грансото: чуваме все повече да се говори за криза на психоанализата. Казват, че Зигмунд Фройд е минало тъй като модерното общество е установило, че неговият труд е недостатъчен за разбирането на човека или за изследване в дълбочина на неговото взаимоотношение със света?

Прочети още...

template-joomspirit