VIII Клинични Работни Дни - Това, което куца в отношението между мъжете и жените

   

                             

VIII Клинични работни дни

на Новата Лаканианска Школа и Българско общество за лаканианска психоанализа

Това, което куца в отношението между мъжете и жените

24 и 25 ноември 2018

 

София, http://projectlab.bg/, бул.Мария Луиза 58 - Зала Европа

Специален гост: Луис Солано

Психиатър-психоаналитик в Париж, член на Школата на фройдистката кауза (ECF),

на Новата Лаканианска Школа (NLS) и на Световната асоциация по психоанализа (AMP)

Осигурен превод

 

Вместо аргумент

„Няма „естествена“ сексуалност. Несъзнаваният пол не е вроден. От една страна, „няма нищо в несъзнаваното, чрез което субектът да може да се разположи като мъжко или женско същество“, казва Лакан в своя Семинар XI. Още от Фройд знаем, че „активност“ и „пасивност“ не са достатъчни, за да ги репрезентират. От друга страна, връзката между половете (мъже – жени) също не е програмирана от несъзнаваното, както е инстинктът при животните: няма „инстинкт“, който да казва какво трябва да се прави като мъж и като жена и няма дори нищо, което да задължава един мъж да се интересува от една жена и обратно – „изборът на обект“ също не е „естествен“. Лакан е формулирал това с една добре позната аксиома: „няма отношение между половете“. Това не значи, че „няма сексуални връзки“, има много такива, но няма математическа формула или логика, която би могла да опише това отношение, формула примерно като М<>Ж: един символ за мъж, един за жена и знак за отношението помежду им. Казано по друг начин, има дупка, празнота в знанието относно сексуалността.”

Ан Лизи „Майка/жена”

Цитат от брой първи на Журнал-а, списание на Българско общество за лаканианска психоанализа, който очакваме да излезе за Осмите клинични работни дни.

Прочети още: VIII Клинични Работни Дни - Това, което куца в отношението между мъжете и жените

VII-ми клинични работни дни на Новата лаканианска школа и Българско общество за лаканианска психоанализа

Сдружение „Българско общество за лаканианска психоанализа" 

Association"Société bulgare de psychanalyse lacaniennе"

Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.,  Url:  http://sbpl.bg/

NLS Nouvelle Ecole Lacanienne de Psychanalyse 

New Lacanian School of Psychoanalysis

 

ПОКАНА

VII-ми клинични работни дни на Новата лаканианска школа и Българско общество за лаканианска психоанализа

Практиката на приложната психоанализа в различните институции – една клинична работа под пренос

9 и 10 декември 2017

Федерация на Научно-техническите съюзи в България - гр. София, ул. «Г.С. Раковски» 108, етаж 2, зала 3

 

Специален гост:

Франк РОЛИЕ

Психиатър и психоаналитик в Антиб и Париж, член на Школата на фройдистката кауза (ECF) и на Новата Лаканианска Школа (NLS). Член на УС на ECF от 2012 до 2015г. Настоящ делегат на картелите на NLS. Преподавател в клиничната секция на Ница. Директор на Психоаналитичен център за консултация и лечение (CPCT) за юноши и родители в Антиб.

Осигурен превод

Прочети още: VII-ми клинични работни дни на Новата лаканианска школа и Българско общество...

Работни дни

През 2001 година се проведе първия Колоквиум Жак Лакан в България, посветен на 100 години от неговото рождение с изключителната подкрепа и организация на „Фройдистко поле” с председател Жудит Милер. Десет години по-късно, през 2011 година, Група Фройдистко поле в България организира второ свое събитие – колоквиум на тема „Бащите днес” и обвързано с издаването на български език на „Имената-на-Бащата” на Жак Лакан. През 2012 година Българско общество за лаканианска психоанализа, с подкрепата на Новата лаканианска школа, продължи организирането на едно специално събитие, веднъж в годината, наречено Клинични работни дни, насочено към широк кръг от специалисти с интерес към лаканианската психоанализа и клиничната работа, в което ни гостуват психоаналитици от Новата лаканианска школа и представят теоретично темата, избрана за годишния конгрес на НЛШ. По време на събитието се представят и текстове на български колеги, ориентирани в своята клинична практика от лаканианската психоанализа.

template-joomspirit