Конгреси на НЛШ

Конгресите на New Lacanian School/Нова Лаканианска Школа – НЛШ (Школа на Световната Асоциация по Психоанализа) се провеждат всяка година.Темата, мястото и програмата на всеки конгрес се обявяват предварително и информация за всяко събитие можете да откриете на страницата на БОЛП. Информация за предстоящите конгреси можете да намерите на страницата на New Lacanian School/Нова Лаканианска Школа, представена на френски и английски език.

Интерпретацията: от истина към събитие

Интерпретацията: от истина към събитие

Ерик Лоран

Реч изнесена в Тел Авив, 2 юни 2019

Когато някой спомене „интерпретация“, възниква недоразумение. Двойката текст и неговата интерпретация ни подвежда. Ние веднага изпадаме в илюзията, че езикът на несъзнаваното съществува и той изисква метаезик – интерпретация. Лакан не спираше да повтаря, че опитът на психоанализата му е позволил не само да потвърждава, че няма такова нещо като метаезик, но казвайки това, тому е дало единствения шанс да се ориентира правилно в този опит. Две основни твърдения са следствие на това. Желанието не е метаезиковата интерпретация на предхождащ не разграничен нагон. Желанието е собствената интерпретация. Двете неща са разположени на същото ниво. Второ твърдение трябва да бъде добавено към това: „Психоаналитиците са неразделна част от концепцията за несъзнаваното, тъй като те съставляват това, към което несъзнаваното е адресирано“

 

 

Конгрес на НЛШ (NLS) 2020 - Гент, Белгия

Interpretation: From Truth to Event 

by Éric Laurent

В подготовка за конгреса на НЛШ през 2020 г. в Гент, Белгия. 

Подробна информация на френски и английски от страницата на НЛШ

записване / inscription

Аргумент:

Тълкуването – от истината към събитието, Бернар Сейнав

Ориентиращ текст от Ерик Лоран, Тел Авив 2019: ФРЕНСКИ  /  АНГЛИЙСКИ  /  БЪЛГАРСКИ

 

Тълкуването – от истината към събитието

Изявление на Бернар Сейнав, Президент на НЛШ

 

Тълкуването – от истината към събитието

В подготовка на Конгреса в Гент през 2020

Това ще бъде темата на следващия Конгрес на НЛШ, който ще се проведе в Гент, Белгия на 27 и 28 юни 2020 година. Тази тема логически следва темите на предишните Конгреси, които разглеждаха несъзнаваното и преноса, а също и темата на нашия Конгрес от тази година, а именно ¡ Urgence! /¡ Urgent!/Спешност! 

Говорих с Ерик Лоран, за да разсъждаваме и как да продължим заедно към следващия Конгрес. Попитах го дали би приел да напише нашия следващ ориентиращ текст. Той прие. По време на Конгреса в Тел Авивтой сбито произнесе основните насоки в своя аргумент.

Lire la suite : Тълкуването – от истината към събитието

template-joomspirit