15-ти Конгрес на Новата лаканианска школа /NLS/ - 29 и 30 Април 2017, Париж

    

     

Конгрес на Новата лаканианска школа/NLS/

29 и 30 Април 2017, Париж

Около несъзнаваното

Място и интерпретация на образуванията на несъзнаваното в психоаналитичните лечения

 

„Това, на което опитах да дам плът със създаването на символичното, има много точно тази съдба, че то не достига до своя получател. Как тогава става така, че то се изразява? Ето централния въпрос на психоанализата.“

(Жак Лакан, 10 май 1977)

 

„Несъзнаваното - ние винаги сме познавали това” [1], казва Лакан, „Но, добавя той, в психоанализата несъзнаваното е едно несъзнавано, което здраво мисли” [2]. И тук, изненада!  той споменава, че ако „това са мисли, то не би могло да е несъзнавано”[3]. Именно това Жак-Ален Милер посочва като съответстващо на „Парадоксите на Лакан”[4] и ако Лакан го казва с тази привидна простота, то също така не може и да бъде по-сериозно от негова страна.

Всъщност Лакан ясно формулира, че е единственият, който е дал тежест на това, към което Фройд се е стремял чрез понятието за несъзнавано. И така, в продължение на цялото си учение, той не спира да изследва статута на несъзнаваното до степен да направи от него фундаментално понятие. Тъй като за него въпросът не е ни най-малко приключен, независимо че в този момент много хора са го смятали за такъв.

Прочети още: 15-ти Конгрес на Новата лаканианска школа /NLS/ - 29 и 30 Април 2017, Париж

template-joomspirit