V-ти КЛИНИЧНИ РАБОТНИ ДНИ - 2015

 

V-ти клинични работни дни на Новата Лаканианска Школа (NLS)

и Българско общество за лаканианска психоанализа (БОЛП)

31 октомври и 01 ноември 2015

„Венус конферентен център”, конферентна зала (3 етаж), бул. « Княз Александър Дондуков » №9, гр. София

Специален гост: Лилиа Мажуб

психоаналитик от Париж, бивш председател на Школата на Фройдистката  Кауза (ECF) и настоящ заместник-председател на Новата Лаканианска Школа (NLS)

Осигурен превод

Аргумент

Обикновената психоза: резултати, идеи, проблеми

Какво разбираме под обикновена психоза? До какво се отнася това понятие, разположено едновременно в и извън полето на  психозите, наречени необикновени („Големи” в българската психиатрия) и чиято парадигма е параноичната психоза на Председателя Шребер, такава каквато Фройд, после Лакан, широко са коментирали, съставяйки нейната теоретична концепция? 

Съотнасянето към „обикновена” предполага, че това понятие се отнася до субектите, чиято психоза  не е отключена и в този смисъл съществува [existe] или ex-siste*  тихо, прикрито и не може да бъде обект на гениални и артикулирани демонстрации, подобни на тези на Фройд и Лакан по отношение на случая Шребер.

Това, което насочва разсъжденията ни върху понятието обикновена психоза (по инициативата  на Жак-Ален Милер) е частта от учението на Лакан, посветена на Джеймс Джойс, на неговото творчество, но също така и на неговата психоза. Тази психоза обаче е дискретна, не-отключена и то не поради неговото творчество, а поради неговото много уникално ego, успяло да замести това, което при други би било незавързан възел между реално, въображаемо и символично. В този случай, Лакан извежда на преден план термините заместване и синтом, като последният подновява и разширява концепцията за симптом.

Обикновената психоза, обаче, не е нова клинична категория, тъй като се срещаме с обикновени психози, различни от тези на Джойс и които могат най-разнообразно да бъдат определени като: компенсирана психоза, допълнително закрепена пихоза, не-отключена психоза, медикаментозно лекувана психоза, психоза в терапия, психоза в анализа, еволюираща психоза, синтомирана психоза – списъкът не е изчерпателен, тъй като характерните за клиниката на всеки един отделен случай дискретни знаци са тези, които ни позволяват да назовем неговата психоза. Тази клиника, наречена неясна, „несигурна”, изисква много точност, за да се артикулира с концепциите на психоанализата и не може да се възприема като гранично състояние, както някои правят. Не става въпрос и да поставим неврозата и психозата в континюитет, въпреки че боромеевият възел ни изкарва от ригидната структурна концепция. Тази, опираща се основно върху означаващото концепция, се разширява по този начин към означаемото, но освен това и към знаците.

Лилиa Мажуб 

* Exister (съществувам) произлиза от латинското existere, образувано от представката ex (извън, навън) и глагола sistere, който, според различните автори и периоди, има различни определения, измежду които: стоя прав, държа се, поставям, помествам [се]. В своя текст  „Едно упражнение в четене”, Естела Солано предлага следното обяснение на термина ex-sistence, предложен от Лакан в семинар XX: „Представката ex означава „излизам от”, а глагола sistere препраща към „да бъдеш поставен” и така existere означава да бъдеш поставен извън. Реалното ex-siste извън въображаемото и символичното: извън въображаемото, защото се отнася до не-представимото и извън символичното, защото се отнася до извън-смисъла. Въпреки това, в плоскостта на боромеевия възел, ex-stence посочва това, което се намира извън полето, ограничено от всеки един от кръговете, ограждащ една дупка. Ex-sistence се съотнася до дупката, тъй като според Лакан е необходима дупка (празнина), за да може нещо да ex-siste.

 

Библиография:

 Източници на български език

Жак-Ален Милер "Връщане към обикновената психоза", сборника "Психозите", София 2013 CIELA

Ерик Лоран „Обикновената психоза”, сбоник „Психозите”, София 2013 CIELA

Петите клинични работни дни на Новата лаканианска школа и Българското общество за лаканианска психоанализа ще се проведат на 31 октомври, събота  (09.00 – 17.30 часа) и на 1 ноември, неделя (9.30 – 12.30 часа)

 

Таксата участие е 80 лева при предварително заплащане до 27 октомври и

100 лева при регистрация на учасите на място;

Такса участие за студенти 40 лева (на възраст до 28 години)

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ НА ЕЛЕКТРОННИЯ АДРЕС НА БОЛП Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

При желание за заплащане на сумата за участие по банков път е необходимо предварително да се свържете с нас чрез електронния адрес на БОЛП или на телефон 0889445597 Рена Яначкова.

Банкова сметка:
Първа инвестиционна банка
IBAN BG 51FINV91501015880014
BIC FINVBGSF


Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.  

http://sbpl.bg/

 
Програма

 на V-те клинични работни дни

"Венус конферентен център", конферентна зала (3 етаж)

 бул. « Княз Александър Дондуков » №9, гр. София

31 октомври (събота)                                                                                               

09.00 – 09.30  Регистрация

09.30 – 10.00  Откриване на Клиничните работни дни

Весела Банова, Председател на Българското общество за лаканианска психоанализа (БОЛП)

10.00 – 11.30 Лилиа Мажуб, Обикновената психоза: резултати, идеи, проблеми

11.30 – 12.30 Дискусия

12.30 – 14.00 Обедна почивка

14.00 – 15.30  Въпроси на неясната клиника –  Цветелина Иванова „Без име 2”

                        Дискусия с участието на:

                        Лилиа Мажуб, Биляна Мечкунова и Весела Банова

15.30 – 16.00 Почивка

16.00– 17.30   Да отвориш пространство за една различна връзка с Другия – Теодора Павлова „Писателят и неговият секретар”

                        Дискусия с участито на: Лилиа Мажуб, д-р Евгений Генчев и Весела Банова

template-joomspirit