Учебен семинар на БОЛП 2024

 

ПОКАНА

Учебен семинар на БОЛП 2024

Въведение във въпроса за психозите

Българско общество за лаканианска психоанализа ви кани да участвате в своя втори Учебен семинар, посветен на изучаване на текста на Жак Лакан „За един предварителен въпрос на всяко възможно лечение на психозата“, публикуван в сборника Écrits (ИК „Колибри”, София, 2023, с. 266-322). Семинарът ще се провежда присъствено и е насочен към студенти и професионалисти, работещи в областта на терапевтичната и медико-социална грижа.

Първата среща ще се състои на 28 януари (неделя) от 11.00 до 13.00 часа в залата на Културен център G8 (датите на следващите срещи: 10 Март и 19 Май - от 15:00 до 17:00 часа, 23 Юни - от 15:00 до 17:00 часа).

Водещи на семинара са Весела Банова и Теодора Павлова-Кюлар, членове на УС на БОЛП, на Новата лаканианска школа (NLS) и на Световната асоциация по психоанализа (AMP).

Желаещите да участват в семинара следва да заявят това на пощата на БОЛП  Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. (с новозаписаните участници ще бъде проведено кратко интервю с един от водещите семинара). Краен срок за записване - Петък, 26 Януари.

 

Въведение във въпроса за психозите

„Не става луд, който иска.” (Ж. Лакан, Семинар III „Психозите”)

 

През тази година ще продължим Учебния семинар на Българско общество за лаканианска психоанализа с прочита на един от основополагащите текстове на Жак Лак „За един предварителен въпрос на всяко възможно лечение на психозата”. Написан в края на 1957 г., т.е. близо две години след семинара за Психозите, той се връща към най-важното, представено по време на първите две тримесечия на този семинар, но след един съществен обрат – запознаване с трудовете на Роман Якобсон и написването, няколко месеца по-рано, на текста, който разгледахме подробно миналата година, а именно „Инстанцията на буквата в несъзнаваното или разумът след Фройд”. Главната точка на този обрат е свързана с въвеждането на метафората и метонимията в аналитичната практика и излизане от полето на феноменологията и смисъла, тоест от полето на психичната причинност що се отнася до „въпроса, който съществуването на лудия поставя”[1].

За да се опитаме да се ориентираме в този доста концентриран и сложен текст, в който Лакан отправя директна критика към концепцията за „привидно обединяващия”[2] Аз, „този несломим percipiens[3] и неговата връзка с реалността, се налага да подходим малко по-различно от плътното следване на текста и да се върнем към първите няколко урока от Семинар III, озаглавени „Въведение във въпроса за психозите”[4]. Ще видим, че опозициите феномен-структура и разбиране-символизация вече ясно се очертават, така както и мястото на Другия като детерминиращ субекта, но и като „изключен от цикъла”[5] в психозата. В рамките на първите четири срещи, и по-скоро в едно движение на отиване и връщане, отколкото на съпоставяне между двата текста, ще се спрем по-конкретно на елементарния феномен и налудността и „тяхната поразителна структурна идентичност”[6], без, разбира се, да пропускаме някои от основните референции като Дьо Клерамбо и психичния автоматизъм, Ясперс, Крепелин, Сегла… Ще разгледаме също така алюзията през известното клинично представяне на Лакан в болница Св.Анна «  Аз току-що бях при месаря », за да се насочим постепенно към случая на „Председателя Шребер”[7] и неговите вербални халюцинации, разграничени в първата част на текста за „Предварителния въпрос” като феномени на кода и феномени на съобщението, тоест като изцяло езикови феномени, с което Лакан не само преобръща историята и философията на възприятието, но и въвежда една нова концепция за субекта.

Теодора Павлова-Кюлар


[1] Лакан, Жак. За един предварителен въпрос на всяко възможно лечение на психозата.Ecrits (Избрано), София: Колибри, 2023, с. 267.

[2] Пак там., с. 269.

[3] Пак там., с. 277.

[4] Вж. сборника „Психозите. Приносите на лаканианската психоанализа“, София: Сиела, 2013, с. 9-73.

[5] Пак там., с. 67.

[6] Lacan J., De la psychose paranoïaque dans ses rapports avec la personnalité, Paris, Seuil, 1975, p. 297, note 58.

[7] Фройд, З. Председателят Шребер: психоаналитични бележки върху един автобиографично описан случай на параноя (Dementia paranoides). Прев. Анета Иванова, Владимир Теохаров, София: Критика и хуманизъм, 2012.

 

Такса  участие за първите четири срещи  е 120 лв. (80 лв. за членове на БОЛП и студенти)

Сумата може да бъде заплатена на място или преведена на банковата сметка на БОЛП:

Банка ДСК IBAN: BG12STSA 93000027429825 BIC: STSABGSF (основание: участие Учебен семинар)

template-joomspirit