Лаканианска среща на картелите и Събитие на „Библиотеката на БОЛП“

 

ЛАКАНИАНСКА СРЕЩА НА КАРТЕЛИТЕ и Събитие на „Библиотеката на БОЛП“

22 октомври 2022  11.00 – 17.30 ч.

Място: залата на ул. Лайош Кошут 27 и през платформата ZOOM

 

Програма:

11.00 – 11.10   Въведение

11.10 – 12.00   Представяне на работата на активните картели в България - индивидуални теми, тяхното развитие в пътя на картелната работа;

12.00 – 12.20    Видове картели: , какви мога да бъдат темите на картелната работа?

12:20 – 12:40    Бюлетин на картелите в НЛС. Публикуване на текстове от работа в картел, селекция, език, структура и тема.
Представяне на текстове от картели, работили по темата на конгреса на НЛШ.

12:40 – 13:00    Дискусия, сформиране на нови картели

Участието е само с предварително записване на имейл адреса на БОЛП Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Ще има възможност колеги-картелци, които нямат възможност да се включат присъствено в срещата, да участват през онлайн платформа.
Срок за записване – 15 октомври 2022! Заявки за представяне на работата в картел ще се приемат до 30 Септември. Времето за представяне ще бъде ограничено до 10 мин.
 
Организатори и водещи:
Веселени Сомлев – отговарящ за картелите в БОЛП и поддържащ връзката с отговорниците за картелите в НЛШ
Десислава Иванова –  отговорник за картелите в УС на БОЛП

 

Препоръчани източници на български:

Картелите в психоаналитичните текстове

Вихърът на картела – връзки на привличане между картела и лаканианската психоанализа, една статия на Франк Ролие, която дава възможност да проследим възникването на картелите и как те с цялото си разнообразиеи се вписват в работата на школата 

Бюлетин на картелите в НЛШ – на английски и френски език

 

 

Събитие на „Библиотеката на БОЛП“
Как започва една психоанализа?
22 октомври, събота
15.00 – 17.30
Залата на ул. Лайош Кошут 27

 

БОЛП възобновява срещите под надслов „Психоанализа, общество и култура“ като събитие, организирано под знака на „Библиотеката на БОЛП“.  
Библиотеката на БОЛП съществува от учредяването на „Фройдистко поле България“, чиито приемник е Българското общество за лаканианска психоанализа. Една от основните дейности на сдружението, освен семинарите, лабораториите и картелите, е събирането и съхраняването на книги и списания, които в тези първи години (от 1999 година) Джудит Милер, като председател на  Фондация фройдистко поле, лично даряваше на библиотеката на българската група. Повече информация за дейността и мисията на Фондация Фройдистко поле може да прочетете на страницата на Световната асоциация по психоанализа https://www.wapol.org/en/campo_freudiano/Template.asp.

„Психоанализа, общество и култура“  има своите три срещи, проведени по време на Клиничните работни дни на БОЛП между 2017 и 2019 година. Бихме искали да продължим да поддържаме това пространство за разговор, което дава възможност да дискутираме актуални теми и въпроси от живота в обществото и културата, ориентирани от психоаналитичната теория и съвременните клинични и теоретични въпроси, които през публикациите в книги, списания и филми под егидата на Фройдистко поле, намират своята връзка с българската група.
22 октомври, 15.00 – 17.30
„Как започва една психоанализа?“
Представяне и дискусия след прожекцията на документалния филм на Джудит дю Паске от 2003 година "Нашите безпокойства". Един филм за първата стъпка към среща с психоаналитик и разказа на шест човека, които поемат риска да говорят за това.
Филмът е на френски език с английски субтитри.

Очакваме Ви!
За участие в събитие на Библиотеката, което ще се проведе присъствено в залата на БОЛП на ул. Лайош Кошут 27 е необходимо предварително да заявите своето участие отново на имейл адреса на БОЛП Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
Срок за записване 15 октомври 2022 година.

template-joomspirit