“Детето и неговите симптоми” - Трета среща по темата "Отчаяни родители – ужасни деца"

Трета среща по темата

"Отчаяни родители – ужасни деца"

Гост – Филип Лакаде

Психоаналитик, член на Школата на фройдистката кауза,  бивш председател на Интердисциплинарен център за детето

19 декември 2021, неделя

15.00 – 17.00 ч.  Онлайн платформа: ZOOM

Отчаяни родители – ужасни деца

„...Тук става въпрос за възможността за едно дете да дешифрира координатите на мястото, което то заема за неговите родители като “причина за тяхното желание” и като “отпадък на техните наслаждения.

Детето дешифрира посредством означаващите, които то заимства и които приемат специфичната стойност на нагонното наслаждение, което ги запълва. Това е привилегированата функция на играта на детето, която завързва около обекта, който не може да се изкаже, частите на тялото, израстъците на наслаждението и парчетата на речта. Този обект е клапата, която отваря, полу-отваря или затваря пространството за една раздяла.  

Когато този обект субективно няма място като причина за желанието или остатък на наслаждението, той се въплъщава от ужасното дете, което “изобщо не слуша”, “прави, каквото си иска”, “прави кризи”, “пречи на всички” да спят. Съветите, които напътстват родителите, както и медицинските диагнози се прибавят към оплакванията на родителите и към симптоматичните прояви на детето и отприщват мощта на тревогата на обекта а“.

 

Ще бъдат представени 2 случая от два Центъра за социална рехабилитация и интеграция: първият ще бъде представен от Мариана Бакалска, психолог в ЦСРИ в Сливен, а вторият - от Даяна Янева и Цветелина Диварова от ЦСРИ „Таралежи“, София.

Случаите ще бъдат изпратени по имейл след направена регистрация и заплатена такса.

 

Срокът за записване и плащане на таксата за участие е  16 декември

на електронния адрес на БОЛП: champfreudienbg@gmail.com

Такса участие: 20 лева /заплащането е по банков път на сметката на БОЛП, основание за плащане: онлайн среща СИЕН-България/.

Банка ДСК
IBAN: BG12STSA 93000027429825
BIC: STSABGSF
София 1000
България

template-joomspirit