Клинична лаборатория “Детето и неговите симптоми” - Втора среща по темата Отчаяни родители – ужасни деца

Втора среща по темата Отчаяни родители – ужасни деца

Гост – Филип Лакаде

Психоаналитик, член на Школата на фройдистката кауза,  Бивш председател на Интердисциплинарен център за детето

 

16 октомври 2021, събота, 15.00 – 17.00 ч.

Онлайн платформа: ZOOM

Отчаяни родители – ужасни деца

 ...дисфункцията на семейството не е това, което обичайно се смята. Тя не се отнася нито до неподходящата подредба на родителските роли или до отношенията родители-деца, нито до неправилното функциониране на дадена психична или когнитивна функция. Дисфункцията на семейството се състои в отказа от това да се знае, че семейството вече е начин на третиране на наслаждението на говорещите тела, които присъстват; че то не съответства на никакъв идеал, а е по-скоро от порядъка на “частна религия”, за която ние нищо не знаем, когато се срещаме с родители и деца и за която имаме възможност да научим всичко по отношение на правилата, които се прилагат, обредите, които се отслужват, малките божества, които властват. Още по-фундаментално е да научим езика, който се говори тук, неговата граматика, неговия речник. Поради това ние сме много по-близо до позицията на детето, което търси да дешифрира енигмите, да осчетоводи стойността на наслаждението на думите, действията и обектите, които циркулират и да върне на всеки частта, която му се полага. Така да се каже, да направим по-малко компактна “семейната холофраза[i]”, без рамка на оценка, нито идеален модел /Даниел Роа, статия за ориентация към темата на Института за детето/.

Ще бъдат обсъдени три  случая – „Аз слушам ли“ на Рая Венциславова, „Гафовете на Бранимир“ на Ангел Ангелов и „Цената да останеш хладнокръвен“ на Мария Кузманова.

Коментари и дискусия с Филип Лакаде

След като всеки участник се регистрира официално, ще получи на електронната си поща трите случая, които няма да бъдат четени, а само дискутирани по време на срещата с Филип Лакаде.

 

Срокът за записване и плащане на таксата за участие е  14 октомври

на електронния адрес на БОЛП: champfreudienbg@gmail.com

Такса участие: 20 лева /заплащането е по банков път на сметката на БОЛП, основание за плащане онлайн среща СИЕН-България

Банка ДСК
IBAN: BG12STSA 93000027429825
BIC: STSABGSF


[i] Cf. Лоран, Е. “Институция на фантазма, фантазми на институцията”, сайт на БОЛП, http://sbpl.bg/index.php?option=com_content&view=article&id=218:erik-loran-institutziya-na-fantazma-fantazmi-na-institutziyata&catid=35:articles&lang=bg&Itemid=164

template-joomspirit