"Около Пас-а" - Среща в подготовка за свидетелството на Пас-а на Ан Беро

 

"Около Пас-а" - Среща в подготовка за свидетелството на Пас-а на Ан Беро

в Семинара на Българско общество за лаканианска психоанализа и Новата лаканианска школа

 

"Около Пас-а"

Среща в подготовка за свидетелството на Пас-а на Ан Беро

в Семинара на Българско общество за лаканианска психоанализа и Новата лаканианска школа

/2 октомври 2020 в София/

Място: онлайн платформата ZOOM

Дата: 20 септември, 2020

Време на провеждане 15.00 – 17.00 ч.

 

Аргумент

Какво означава край на анализата? Какво слага точка на веригата от думи, която се осъществява в аналитичното лечение посредством фундаменталното правило на „свободните асоциации“? В статията си „Завършеното и незавършеното психоаналитично лечение“[1], публикувана през 1937 година, Фройд допуска, че лечението може да свърши, но в разсъжденията си не стига по-далеч от факта, че работата на аналитика е безкрайна, което води до необходимостта той отново и отново да подновява собствената си анализа.

Защо Лакан изобретява Пас-а?

Какво означава, че „психоаналитикът оторизира сам себе си“ [“le psychanalyste ne s'autorise que de lui-mêmе”/ “the psychoanalyst derives his authorization only from himself]“[2]?

Какво представлява Пас-ът като процес в психоаналитичното лечение? Какво представлява процедурата Пас в Школата и по какъв начин Школата е гаранция за нея?

Ангелина Даскалова и Биляна Мечкунова

 

Препоръчителна литература:

Фройд, „Завършеното и незавършеното психоаналитично лечение“

Лакан, „Предложение от 9 октомври 1967 за аналитика на Школата“

 

[1] Фройд, З., „Завършеното и незавършеното психоаналитично лечение“, „Изкуството на психоанализата“, изд. Евразия 1994, стр. 318 - 356

[2]Lacan J., “Proposition du 9 octobre 1967 sur le psychanalyste de l'Ecole“, Autres écrits, édité par Jacques-Alain Miller, Seuil, 2001

Lacan, J., “Proposition of 9 October 1967 on the Psychoanalyst of the School”, trans. Russel Grigg

retrieved from: http://londonsociety-nls.org.uk/index.php?file=The-School/The-Proposition-of-the-Ninth-of-October-1967-Jacques-Lacan.html

 

 

Как да заявите своето участие:

Необходимо е предварително потвърждаване на вашето участие с точния ви електронен адрес на пощата на БОЛП : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., през който ще получите покана преди започването на срещата и по този начин ще се включите онлайн.

Срокът за записване е 15 септември, вторник.

Важно е да предвидите, че за да се осъществи успешна регистрация и осъществяването на интернет връзката е необходимо да сте в готовност 15 минути преди обявения час на започване на срещата.

Очакваме Ви!

template-joomspirit