Обръщение на новия председател на Новата лаканианска школа

Обръщение на новия председател на Новата лаканианска школа

Александър Стивънс,

направено на общото изборно събрание на Школата

27 юни 2020,

 представящо основните перспективи пред NLS и темата за следващия Конгрес на Школата в Гент 2021

 

Скъпи колеги и колежки,

В момента, в който поемам председателството на NLS, държа на първо място да изкажа голямото удоволствие, което имах да работя с предишния екип. Бернар Сейнав направи така, че NSL да премине един важен етап към това, което е основата на една Лаканианска школа, формирането на психоаналитика. Свидетелство за това е чудесният работен ден в Гент през септември 2019 на тема Пасът и Интерпретацията.

Но искам също така да подчертая куража - използвам думата без колебание - който му е бил необходим, за да вземе решението да отмени Конгреса в Гент, който трябваше да се състои този уикенд. Това е било едно мъчително решение за председател, вложил толкова усилия за да ни доведе до този дебат относно Интерпретацията. Това заслужава нашето уважение.

Когато Бернар ме помоли да стана заместник-председател преди две години, аз веднага приех, щастлив да открия отново NLS, която имах възможността да ръководя в самото й начало, и това ми позволи да отчета чудния път, който е изминат благодарение на решителния ви труд. От една школа, която тепърва се формира, от интензивните клинични дебати в началото, от първите разраствания на някои групи до днешната ситуация, която е тази на една пълноценна във функционирането си Школа, на ангажираността в посока на формирането на психоаналитика, без да забравяме не само изминатия път, а и широкото разрастване.

Политическата ориентация, която с Изпълнителния комитет възнамеряваме да дадем на Школата се събира в няколко думи: продължаване на усилията ни по посока на това да осигурим формирането на психоаналитиците. Двама АШ (аналитици на Школата) практикуват в момента в NLS, Ан Беро и Флоренция Шанахан. Един трети АШ, Досиа Авделиди, избрана преди вече няколко месеца, предстои да ни представи своето първо свидетелство. Тя ще може да направи това на Конгреса на Световната Асоциация по Психоанализа в Буенос Айрес през декември. Но за да може тя бързо да започне да води лекции в нашата школа, наравно с другите действащи АШ, ние ще организираме един извънреден Работен ден за Паса и Формирането на психоаналитика.

Мога вече да ви съобщя, че този работен ден ще се проведе на 16 януари 2021, събота, в Дъблин, Ирландия, с надеждата, че епидемията няма повече да ни пречи по това време.

Лекциите, водени от аналитиците на Школата ще продължат също така по време на техните гостувания в Общности, Групи и Инициативи. На тях е предоставена разбира се пълна свобода що се отнася до воденето на лекциите, под формата на семинари, които винаги се провеждат под заглавие “Пасът в нашата Школа, ученията на аналитиците на Школата”, както беше решено на последния съвет.

Разговаряйки с много от вас, установих, че дебатите около “Въпроси на Школата” събуждаха голям интерес. Съответно ние ще продължим с въпросите и ще ги умножим, когато някой член на Изпълнителния комитет ви посещава. Така много теми могат да бъдат засегнати. Пасът, гаранцията, картелите, приемът в Школата разбира се, но също така и теми, които засягат по- специално една или друга група. Това са въпроси, свързани с разстоянията в големите страни. Това са също така и капаните на затварянето в себе си в по-малките.

Ние трябва да продължим обсъжданията по темата за присъствието на телата. Изолацията, дължаща се на епидемията, ни постави пред въпроса за използването на интернет комуникацията, когато телата отсъстват. Трябва да извлечем поуки от това без да отстъпваме пред улеснението. Изненадах се от реакцията ви в тази ситуация, което позволи Школата да остане жива, въпреки изолацията. Семинарите, организирани през Zoom в Лондон, Дъблин, Тел Авив - и сигурно на още други места - донесоха неочакван успех. Хора от всички краища на света, идващи понякога от страни, в които досега не сме имали никакъв контакт, се записаха и следваха нашите лекции. Това поставя една нова отговорност и със сигурност е нужно да се помисли за възможните начини да се продължи това действие без психоанализата да се разводни.

Формирането на аналитици в Школата минава и през картелите. Лилиа Мажуб настояваше твърдо за това по време на своето председателство и това трябва да продължи да бъде една от насоките на работа на Школата. Картелът е привилегированото място за работа в група от неколцина. Той също е и едно място, което дава яснота относно структурата на групата, ако се отнесем към текста на Лакан Учредителен акт на ФШП (Фройдистката школа в Париж), където той казва, че в картела “ръководните задължения няма да бъдат обособени под формата на шефство”. Това е начин да се справим с феномените в група. Полезно е да си го припомним.

Въпросът за приема в Школата е също важен за сериозността на Школата и гаранцията, която намират хората, когато се адресират към психоаналитик, чието име фигурира в нашия указател. Ние ще останем съответно много взискателни към приемането на нови членове. Но трябва да отбележим, че приемът на нови членове в Групите и Обществата е не по-малко важен, защото това трябва винаги да е в перспектива към Школата.

Мога да ви уверя, че Изпълнителният комитет ще се грижи за всяко Общество и Група и ще бди за развитието на Инициативите, които нямат членове, защото това са места, където тепърва се вписваме. Ще се придвижваме до всяко място, колкото това е необходимо.

Ще подкрепяме също така всички инструменти, които служат за разпространение на работата ни чрез различните хартиени и онлайн публикации в групите.

* * *

Преди да ви съобщя мястото и темата на предстоящия Конгрес, искам да ви представя новия Изпълнителен комитет:

Заместник-председател : Даниел Роа, добре познат за много от вас. Той е от Бордо, но той беше най-вече много активен в Секретариата на Източна Европа от самото начало на NLS. Добре се погрижи за нашите руски колеги и, благодарение на сериозния му и усърден труд редом с нашите български колеги, NLS успя да основе една Група и в България.

Секретар: Елс Ван Компернол, която доскоро беше председател на Kring и ко-директор на Конгреса, който трябваше да се състои в Гент тази година. Познавам големия й капацитет за работа и такта, с който успява да се справи с трудностите, които възникват.

Както в предходния Изпълнителен комитет, секретарските функции ще бъдат споделени с Рузанна Хакобиан, от Квебек, която прие да продължи с новия екип, което много ме радва. Тя ще поеме основно електронните списъци - ще продължи да разпространява NLS-Press, който е свидетелство за жизнеността на всичките ни локални екипи. Тя ще поеме и новия уебсайт, веднага щом бъде готов, което ще е съвсем скоро. Възползвам се между другото да благодаря на Памела Кинг, която даде всичко от себе си, за да го осъществи и която ще супервизира завършването на сайта. Мисля, че този нов сайт ще бъде един забележителен инструмент.

Мария Кристина Агире, от Ню Йорк, е председател на Lacanian Compass. Тя също ще вземе участие в Секретариата, както беше в предходния екип, когато тя беше поела основно вътрешните отношения и контактите с други инстанции.

Бруно дьо Хальо, който е от Брюксел, прие да поеме тежката и деликатна задача на ковчежник. Той ще бди над нашите приходи и разходи. Той ще бъде едновременно жилото на нашите действия и ограничителният принцип на нашите ексцесии.

Ще имаме и двама отговорници за картелите: Рене Рагенбас, който е сегашният председател на Френскоговорящата швейцарска асоциация на Евро Федерацията по Психоанализа (ASREEP), от Швейцария, и Джоан Конуей, която до тази вечер включително е председател на Ирландското общество, (ICLO). Те, двамата, ще обединят енергията си, която знам, че е голяма, за да развият преноса на работа към Школата.

Една Руско-украинска комисия е съставена с Бернар Сейнав и Рузанна Хакобиан, за да допринесе за развитието на психоанализата в тези страни. Това е регион, където Фондацията на Фройдистко поле оказва голяма подкрепа за организирането на семинари и финансова помощ за организирането на стажове и пътувания за обучение. Лично ще координирам нашата дейност с Ев Милер-Роз за Фройдистко поле. Държа да й благодаря за загрижеността относно работата на нашите колеги на Изток.

Възнамерявам също така лично да придружавам развитието на нашата Група в САЩ. NLS беше създадена в началото, за да обедини разпръснатите групи в Европа и, в по-широк смисъл, англосаксонския свят - поради тази причина Школата ни е двуезична. Съответно е напълно логично, че Lacanian Compass е част от нея, както между другото и австралийската група. САЩ е една много голяма страна, която има своя стил. Спомняме си за фройдисткия капан, където чумата беше редуцирана до една адаптивна психология. Но днес, въвеждането на една строга лаканианска клиника и на работата на Школата, която търси да се ориентира спрямо реалното, продължава и се развива там, от което можем да се радваме и което трябва да подкрепяме. Нашата американска група е много активна в NLS. Новият сайт е реализиран с тяхна помощ.

Списанието на NLS, The Lacanian Review, се дължи в голяма степен на работата на нашите северноамерикански колеги. То ще продължи под прекрасното управление на Мари-Елен Брус, заедно с Lacanian Review Online, на което Флоренция Шанахан посвещава много енергия.

* * *

Нашите приятели от Гент бяха лишени от Конгреса тази година. Съответно решихме, че следващият Конгрес на NLS ще се проведе в Гент. На 22 и 23 май 2021, с Общо събрание в петък вечерта на 21ви.

Исках темата да включва тялото и езика. Жак-Ален Милер ми предложи за заглавие “Ефекти на езика върху тялото”. Това заглавие, тясно и широко, с известна оригиналност, защото за първи път говорим за телесни ефекти, трябва да се раздроби на различните си препратки. От умъртвяването на означаващото в първото време от учението на Лакан до удара на означаващото върху тялото и неговите ефекти на наслаждение в последния Лакан.  В клиниката, това покрива психичните заболявания и  феномените на тялото. Това е също така и събитието в тялото, откъдето това заглавие се вписва в продължението на темата за тълкуването, от истината до събитието.

Това е.

Имаме следователно две важни срещи тази година: на 16 януари в Дъблин за един изключителен работен ден по темата за Паса и на 22-23 май в Гент за нашия Конгрес “Ефекти на езика върху тялото”.

До скоро.

template-joomspirit