"Психоанализа в ситуация на изолация" - Среща на Българското общество за лаканианска психоанализа

"Психоанализа в ситуация на изолация"

 

"Психоанализа в ситуация на изолация"

Среща на Българското общество за лаканианска психоанализа

Място: онлайн платформата ZOOM

Дата: 26 април, 2020

Време на провеждане 15.00 – 17.00

 

Пандемията и извънредното положение, поставило ни в една препоръчителна или задължителна изолация, предизвика поредица от значими означаващи и придаване на значение и смисъл на случващото се - социално дистанциране, заедност, да пазим другите или да пазим себе си, първа и втора линия хора, конспирация, ограничаване на правата, преминаване към диктатура, измерване, тестуване... Може още дълго да се изброява, но ние искаме да предложим в онлайн пространството за разговор, да си дадем възможност да се чуем в една виртуална среща.

Какво е това, което се случва за всеки един от нас, какви думи може да дадем за това, как изолацията влияе на практиката ни?

Къде е мястото на психоанализата в тази ситуация, коя е възможната психоаналитична позиция, това е едно време за осмисляне, пауза, прекъсване или криза и необходимост да се действа, да се отговори, да се чуе спешността? Ще ориентираме срещата ни с прочита на три статии, публикувани на английски език в интернет страницата във фейсбук на The Lacanian Review Online, на френски език могат да се намерят в страницата на LACAN QUOTIDIEN, а преведени на български език ще ги намерите на нашата страница.

  1. Франсоа Ансерме, За всеки - собствената му пандемия/To Each His Own Pandemic
  1. Ерик Лоран, Другият, който не съществува и неговите научни комитети/The Other that Does Not Exist and Its Scientific Committees
  1. Мари-Елен Брус, Да намериш жизнената сила на желанието в същинската безизходица на една ситуация/ Finding in the Very Impasse of a Situation the Vital Force of  Desire

Ще имаме възможност да чуем и прочита на четвърти текст „Мерки”/ Measures, написан от Ангел Ангелов с неговия коментар като автор. http://www.thelacanianreviews.com/measures/

Как да заявите своето участие:

Необходимо е предварително потвърждаване на вашето участие с точния ви електронен адрес на пощата на БОЛП : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., през който ще получите покана 15 минути преди започването на срещата и по този начин ще се включите онлайн (поканата и осигуреното интернет пространство ZOOM ще получите, благодарение на Весела Банова).

Срокът за записване е 24 април, петък, а местата са ограничени до 100.

Важно е да предвидите, че за да се осъществи успешна регистрация и осъществяването на интернет връзката е необходимо да сте в готовност 15 минути преди обявения час на започване на срещата.

Очакваме Ви!

 

template-joomspirit