ДЕТЕТО И НЕГОВИТЕ СИМПТОМИ, МОДУЛ 3/2019 - Да предложим на детето убежище в езика

 

Тема на 2019:   НАСИЛИЕ И ДРУГИ СПЕШНОСТИ, Модул 3

 «Да предложим на детето убежище в езика»

Гост-лектор – Ерве Дамас

Психоаналитик, член на Школата на фройдистката кауза, ръководител в Терапевтичен и изследователски център „Нонет“, Франция

5 и 6 октомври 2019, ЕСЕНС Център  -  София, ул. „6-ти Септември“ 37  

 

Време на провеждане:

 събота, 5 октомври - от 9.30 до 17.00 ч. и неделя, 6 октомври - от 10.00 до 12.00

След като излиза от травматизма на Втората световна война, Франция инициира мащабна социална политика под егидата на това, което бива наречено Държавата покровител. На всички равнища на обществения живот тази политика подтиква едно широко хуманистично движение към приема и грижата за най-ощетените – деца и възрастни – и по-специално за тези, които страдат в своите тела и умове. В тази епоха са създадени много институции, движени от решителното желание на хората, които се вписват в това цивилизаторско движение. Това е също времето на отваряне на приюти и на прилагането на институционалната психотерапия.

Днес, 50 години по-късно, когато присъстваме на ефектите от обединяването на дискурса на науката с капиталистическия дискурс, отварящ пътя към една политика на нещата (веществена политика) от страна на администрацията, този идеал започва да се поставя под съмнение. Франция дори е стигматизирана от един скорошен доклад на ООН, който препоръчва в кратки срокове затварянето на всички институции, които приемат хора „с увреждания“, под претекст, че те по презумпция са сегрегативни и малтретиращи.

Дълго време психоанализата е вдъхновявала ориентацията на работа в институциите. Понастоящем тя е стигматизирана, отхвърлена, дори атакувана от властващите когнитивно-поведенчески терапии с подкрепата понякога и на родителски асоциации. Психоанализата е обвинена за всички беди.

От 2002 година един закон, който обновява социалното дело, въодушевено препоръчва правото на т.нар. потребител: вече няма институция за всички, а институция, която се адаптира към потребностите на всеки. Понастоящем водещата дума е тази за „включването“: всяко лице с увреждане трябва да бъде придружено в своята интеграция в обикновена среда, което предизвиква известни затруднения, особено за професионалистите, които се озовават в ситуация на безпомощност. В името на правата на потребителя уникалността на субекта бива анулирана.

Как да посрещнем тази огромна вълна, която поставя на изпитание това, което ние считаме за основни принципи на практиката в институция?

Ще се позовем на опита на две актуални ситуации, за да свидетелстваме за начина, по който е възможно да се посрещне детето, изхождайки от неговата уникална реч в институцията на езика. Първата е от Терапевтичния и изследователски център „Нонет“, който приема аутистични и шизофренни субекти от повече от 40 години и който се ориентира от учението на Лакан. Втората е от служба за Образователна помощ в отворена среда, която се грижи за малолетни деца в семейната им среда. Ще видим, че това, което Лакан ни завещава като практика, ориентирана от реалното, е невероятен ресурс за посрещането на всеки субект с неговия собствен език /лаланг/.

Ерве Дамас

ПРОГРАМА

5 – 6 ОКТОМВРИ 2019

 

Събота 5 октомври

09.30 – 10.00              Регистрация

10.00 – 10.15              Откриване –  Весела Банова, член на УС на БОЛП и отговаряща за СИEН България

10.15  – 12.00             Експозе на Ерве Дамас и дискусия

12.00  – 14.00             Обедна почивка

 

14.00 – 15.15              Представяне на случай и дискусия: Александра Саркизова -  психолог, ЦСРИ „Радост за нашите деца” Варна, „Великата сила на „зъбите“ при аутизма. Ужас или спокойствие?”

15.15 – 15.45              Почивка

15.45 – 17.00              Представяне на случай и дискусия: Милена Петрова – директор на ЦНСТ в София, “Предизвикателствата в ЦНСТ”

 

Неделя 6 октомври

10.00 – 11.30              Представяне на случай и дискусия Мария Недева, психолог от Велико                                            Търново, “Случаят Нина – страх от микробите”

11.30 - 12.00               Подготовка за следващия модул и заключение

 

Таксата от 30 лева се заплаща на място или по банков път след заявка на електронния адрес на БОЛП

Банкова сметка: Първа инвестиционна банка

IBANBG 51FINV91501015880014
BICFINVBGSF / основание за плащане – такса модул

 

template-joomspirit