ДЕТЕТО И НЕГОВИТЕ СИМПТОМИ, МОДУЛ 1/2019 «Насилието в институцията и насилието от страна на институцията»

Тема на 2019 - НАСИЛИЕ И ДРУГИ СПЕШНОСТИ

Модул 1:  «Насилието в институцията и насилието от страна на институцията»

Гост-лектор – Амори Кюлар

Психоаналитик в Страсбург, Франция, член на Асоцията на Фройдистко поле

2–3 Февруари 2019, ЕСЕНС Център - София, ул. „6-ти Септември“ 37

Време на провеждане:

 събота, 2 февруари - от 9.30 до 17.00 ч. и неделя, 3 февруари - от 10.00 до 12.00

Съвременният свят, нашият свят, обича протоколите. Все по-често наблюдаваме, че те са обект както на институционална, така и на индивидуална заявка.

Протоколите би следвало да предоставят готово и най-вече ефикасно решение на тези, които ги прилагат. Посредством непрестанното им обработване и усъвършенстване, те биха могли да се превърнат в закон, тоест в подлежаща на експерименталнапроверка константа. Един закон се прилага по отношение на обект, който му е подчинен, и това работи всеки път. Изключително шокиращо е обаче, когато обектът, за който става дума, е човешко същество, какъвто е често случаят в институциите. Една важна констатация трябва да бъде поставена тук – субектът, каквато и да е неговата психична структура, винаги намира начин да се отскубне от институционалните окови. Клиниката го показва, както и фактът, че продължаваме да работим тези въпроси.

Институциите (държави, бюрокрация, болници, училища, специализирани центрове и т.н.) се превръщат в машини за създаване и прилагане на протоколи. Създаденото по този начин знание е едно пълно, или целящо да бъде пълно, знание, което оставя на човешкото много малко място за живот (и това се отнася както за професионалистите, така и за тези, които те посрещат). Така в тях се определят и също така прилагат „добрите и лошите практики“, които наричаме „добро третиране“ и „малтретиране“[1]. Понятието за приют – в благородния смисъл на думата като неприкосновено място за прием и защита –е често изхвърлено, забравено.

Така се отваря въпросът за насилието, в чийто агент институцията би могла да се превърне, и за неговите последствия върху субектите, към които е насочено. В едно първо време, ще разгледаме следователно концепциите за институция/и, за „добро третиране“ и „малтретиране“, за нормите, рамката и авторитета като по този начин ще имаме възможност да обсъдим ограниченията на възпитателния дискурс.

В едно второ време, ще дискутираме около насилието, което се проявява от страна на децата (и лицата), които посрещаме, било то реактивно или не на това на институцията. Ще разгледаме разликата между actingout и преминаване към действие, както и статута на обидните думи. Ще разгърнем логиката на преноса в неврозата и психозата и ще предложим опит за извеждане на логика по отношение на преноса при аутизма. Разгръщането на тези логики е необходимо, за да разберем някои от феномените, с които се срещаме в практиката.

И накрая, ще се опитаме да разберем как да посрещаме и третираме феномените на насилие в институциите, тръгвайки от добре познатата, но трудна за улавяне, „максима“: „Да се казва единствено НЕ на наслаждението…“

Ще подкрепя хипотезите си в този широк обхват от теми посредством клинични винетки. Надявам се, че ще се отвори дебат с всички участници, който ще ни помогне да развием още повече тези въпроси!

Амори Кюлар

 

Таксата от 20 лева се заплаща на място преди започването на модула или по банков път след заявка на електронния адрес на БОЛП

Банкова сметка:
Първа инвестиционна банка

IBANBG 51FINV91501015880014
BICFINVBGSF / основание за плащане – такса семинар

 

Е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.                                                                                                        Url: http://sbpl.bg


[1]Това се прави в името на големите хуманни принципи, но ако проучим по-дълбоко въпроса виждаме, че истинските цели често изглеждат свързани с нормализирането и по-ниската финансова стойност. Разбира се, това не е валидно за всички! Нека все пак винаги да държим в главите си сентенцията, че: „Пътят към Ада е постлан с добри намерения“.

template-joomspirit