VII-ми клинични работни дни - Практиката на приложната психоанализа в различните институции – една клинична работа под пренос

ПОКАНА

VII-ми клинични работни дни на Новата лаканианска школа и Българско общество за лаканианска психоанализа

Практиката на приложната психоанализа в различните институции – една клинична работа под пренос

Федерация на Научно-техническите съюзи в България - гр. София,

ул. «Г.С. Раковски» 108, етаж 2, зала 3

Специален гост:

Франк РОЛИЕ

Психиатър и психоаналитик в Антиб и Париж, член на Школата на фройдистката кауза (ECF) и на Новата Лаканианска Школа (NLS). Член на УС на ECF от 2012 до 2015г. Настоящ делегат на картелите на NLS. Преподавател в клиничната секция на Ница. Директор на Психоаналитичен център за консултация и лечение (CPCT) за юноши и родители в Антиб.

Осигурен превод

Аргумент

Как да работим с родителите в институция, ориентирана от психоанализата?

Често е трудно да преценим какво място да дадем на родителите в терапевтичната грижа на един юноша. Той често се изразява чрез действие, докато родителите искат да говорят или да го накарат да говори. Понякога сценарият е обратен… Към объркването на всеки един се прибавя невъзможният диалог, препращайки всеки от протагонистите към собствената му самота.

Как да посрещнем думите на един родител без да попречим на тези на неговото дете? Как да му позволим да промени позицията си спрямо симптома на детето по начин, който да позволи промяна на позицията на всички останали?

В Психоаналитичния център за консултация и лечение в Антиб (CPCT) – ориентиран от лаканианската психоанализа център, който предоставя безплатни консултации на юноши с психично страдание в ограничен период от време – родителят също може да бъде посрещнат. Това изисква прецизна преценка, случай по случай, както на заявката на всеки един, така и на диагностичната оценка. То също така изисква и да държим сметка за новите парадигми на нашата епоха и по-конкретно за залеза на бащата и отслабването на авторитета. Ще илюстрираме с кратки клинични винетки как в преноса родителят може да получи едно ново знание, което да има терапевтичен ефект.

Франк Ролие

 

ПРОГРАМА

Събота, 9 декември 2017

Федерация на Научно-техническите съюзи в България– етаж 2,зала 3

09.00 – 09.30       Регистрация

09.30 – 10.00       Откриване на Клиничните работни дни от д-р Евгений Генчев, Председател на БОЛП: „Практиката на приложната психоанализа в различните институции – една клинична работа под пренос“

10.00 – 12.30       Франк Ролие: „Как да работим с родителите в институция, ориентирана от психоанализата“. Дискусия.

12.30 – 14.30       Обедна почивка

14.30– 15.30        В очакване на появата на субекта

Д-р Биляна Мечкунова – детски психиатър в „Детски кът за развитие“ гр. Русе              

Милена Попова – психолог в „Детски кът за развитие“ гр. Русе

                            Модератори: Франк Ролие

15.30 – 16.00       Почивка

14.30– 15.30        Трансферът в институция/Функцията на психолог в една институция

Екатерина Шикерова – клиничен психолог в …..

                            Модератори: Франк Ролие и ….

     

Неделя, 10 декември 2017

Федерация на Научно-техническите съюзи в България– етаж 2,зала 3

09.00 – 10.30       ЦОП Нови пазар

Весела Банова – психоаналитик, терапевтичен директор в сдружение „Дете и пространство“

Красимир…. –психолог в ЦОП гр. Нови пазар

                           Модератори: Франк Ролие и ….

10.30 – 11.00       Почивка

11.00 – 12. 30      Психоанализа, култура и общество:

Специален гост: Дарин Тенев,  доцент по Теория на литературата в СУ „Св. Климент Охридски“.

12.30 – 13. 00      Заключение и перспективи

 

Тематична Програма

По време на VII-те Клинични работни дни на НЛШ и БОЛП ще чуем три текста, представящи работата с деца, юноши и техните родители в контекста на три различни институции – терапевтична социална услуга, чуждоезично училище и Център за обществена подкрепа. Всяка една институция, включително и семейната,  има своя специфична функция, но също така и роли, които често ни изправят пред редица въпроси:

Каква е позицията на практикуващия, ориентиран от психоанализата?

Какво наричаме пренос и клинична работа под пренос в институция?

Какво влияние върху преноса оказват различните институционални задачи, които представляват същевременно и заявки – грижа, лечение, възпитание, обучение, социално включване…?

Как посрещаме тези заявки? Как се срещаме със субекта и как си служим с преноса в тази среща?

 

Събота, 9 декември

 

Милена Попова и д-р Биляна Мечкунова – „В очакване на появата на субекта”

„Първоначално за г-жа Иванова тиковете на Мирослав са нещо съвсем неразбираемо и несвързано и тя се нуждае от обяснение, което да постави ред, да усмири тревогата й. В срещите ни става възможно едно такова обяснение да бъде изработено и в него да бъдат вписани част от означаващите на майката… Тя вече може да чуе и приеме, че […] синът й е направил своя субективен избор, поел е отговорност за това, което му се случва, поел е отговорност за лечението си“.

Екатерина Шикерова – „Последната ми надежда”

„....има ситуации, в които е истинско предизвикателство да се посрещне заявката и да се направи място да се разположи субекта. Именно за тези ситуации идвам да говоря тук днес, където срещам изискванията и лимитите на институцията, където съм притисната понякога от „спешността“ за реакция или където в някои случаи става въпрос за един пренос на различни нива, който се разпределя между много участници и в различни посоки, където се сблъскват субективните позиции на всеки замесен в ситуацията и тези сблъсъци могат да осуетят възможността за среща...”

 

Неделя, 10 декември

 

Красимир Стойчев и Весела Банова – „В търсене на собствената идентичност през въпросите към Другия”

 „...в работата си по случая срещам повече трудности със самите родители и имам чувството, че с тях съм ангажиран повече отколкото с тяхната дъщеря. Водили сме многократно разговори по телефона, както и няколко индивидуални срещи. Видимо е, че са на ръба, а отчаянието им се вижда с просто око. Сами казват, че не са се справили като родители. Напълно логично възниква въпросът, как да бъдат придружени те в този случай и какво може да се направи за подобряването на взаимоотношенията между тях и дъщеря им.”

 

"Психоанализа, общество и култура”   -  неделя, 10 декември 2017г, от 11ч. до 12.30ч. 

Правото на тайна, желанието, субекта

Наш специален гост тази година е доц. д-р Дарин Тенев - преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", катедра Теория на литературата към Факултета по славянски филологии. По време на срещата с него ще имаме възможност да чуем анализ на откъс от личния дневник на ученичка в X клас, писан в периода на социализма (1964-65г.). Развит в рамките на проект "Противоречията на наследството" на Института за критически социални изследвания, този анализ се опира на един от знаковите текстове на Лакан - "Открадното писмо". Рубриката "Психоанализа, общество и култура" ще ни позволи да разговаряме и за срещата на доц. Тенев с учението на Лакан и влиянието на психоанализата върху други предмети и дисциплини, като теория на литературата и езикознание.

 

Такса участие:  80 лв. при предварителна регистрация до 1-ви декември,

студенти - 40 лв.

След предварителна регистрация таксата може да се заплати на място или по банков път:

Първа инвестиционна банка

IBAN BG 51FINV91501015880014

BIC FINVBGSF / основание за плащане – такса работни дни

 

ОЧАКВАМЕ ВАШИТЕ ЗАЯВКИ Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

След 1-ви декември или при записване на място таксата за участие е 100лв.

Моля, отбележете в регистрационната форма дали ще имате необходимост от фактура!

template-joomspirit